Parkovné v Blansku lze uhradit nově kartou nebo přes mobilní telefon

11. září 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 6742×

Městský parkovací systém prochází v Blansku postupnou modernizací. Od 1. září tak mohou řidiči zaplatit parkovné nejen v hotovosti, ale i bezkontaktní platební kartou. Majitelé chytrých telefonů pak mohou využít mobilní aplikaci ClickPark. Od stejného data zmizely rovněž závory na parkovišti nad nemocnicí, došlo zde i k úpravě tarifu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Pro změny v systému parkování, které plynule navazují na původní koncepci, jsme se rozhodli na základě připomínek z řad veřejnosti. Týkaly se především nového parkoviště nad blanenskou nemocnicí,“ upřesnil starosta Ivo Polák, který věří, že tyto novinky v oblasti parkování budou nejen pro obyvatele Blanska, ale i pro jeho návštěvníky do budoucna přínosem.

K úhradě parkovného v rámci placených parkovišť na území města Blanska nyní řidiči nemusejí hledat drobné. Všechny parkovací automaty ve městě totiž umožňují úhradu parkovného i bezkontaktní platební kartou.

„V tomto případě ale řidiči uhradí nejméně deset korun, platba jedné koruny na dobu třiceti minut platební kartou není možná,“ připomněl jednatel společnosti Služby Blansko Jiří Charvát. „Pokud chtějí využít půlhodinu státní za korunu, nezbývá jim než zaplatit v hotovosti, anebo zvolit platbu prostřednictvím mobilní aplikace ClickPark,“ dodal.

Stáhnout pro Google Android

Stáhnout pro Apple iOS

Uvedená mobilní aplikace je snadno dostupná na mobilních telefonech typu Android nebo Apple. „Na pár kliknutí, které zvládne skutečně každý. Samozřejmostí je notifikace o vypršení parkovného, které tak lze prodloužit odkudkoli, služba navíc dokáže majitele navigovat až k vozu, což jistě ocení řidiči především na velkých parkovištích,“ vysvětluje Petr Horka, jednatel společnosti City Parking Group, která aplikaci v Blansku zajišťuje.

Informace o zakoupeném parkovném je v tomto případě sdílena v centrálním systému. Majitelé zaparkovaných vozů proto nejsou povinni umístit parkovací lístek za sklo vozu. Strážníci městské policie totiž pomocí on-line aplikace ve svém telefonu velmi snadno zjistí, zda parkovné bylo uhrazeno, či nikoli.

Nově rovněž zmizely závory na parkovišti nad nemocnicí v Blansku. „Domníváme se, že jeho dosavadní nízkou naplněnost mohla do jisté míry způsobit i určitá psychologická bariéra lidí hledajících místo k zaparkování v okolí nemocnice. Proto jsme se dohodli se zástupci společnosti City Parking Group na jejich odstranění. Dva nové parkovací automaty jsou zde umístěny s ohledem na jejich maximální dostupnost,“ uvedl na doplnění Jiří Charvát. Za čtyři hodiny stání zde řidiči nově zaplatí v době od šesti ráno do šesti odpoledne deset korun.

„Aktuálně se zabýváme i problematikou podmínek parkování pro osoby, které jsou majiteli průkazu ZTP. Do budoucna hodláme dosáhnout toho, že budou mít parkování ve městě zcela zdarma, tomu bude ale ještě předcházet dlouhodobý legislativní proces,“ avizoval na závěr starosta Ivo Polák.

parkovaci-automat-84422-0_550.jpg
Na všech osmi parkovacích automatech v Blansku jsou umístěny samolepky s informací jak novou aplikaci ClickPark stáhnout. Ještě v průběhu tohoto týdne u nich lze potkat brigádníky, kteří podávají řidičům informace o jejich obsluze. Největšímu zájmu se prozatím těší možnost platby bezkontaktní kartou. Foto: J. Franchi

red