Po ponorné říčce Punkvě se ode dneška plaví nová loď. Nese jméno Jindřicha Wankela

7. září 2017, tiskové zprávy, přečteno: 2030×

Punkevní jeskyně jsou nejvíce navštěvované jeskyně v České republice s roční návštěvností přes 200 000 návštěvníků. Největším lákadlem, mimo prohlídku dna propasti Macochy, je v nich bezesporu 450 metrů dlouhá plavba po podzemní říčce Punkvě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Plavba je provozována již od roku 1921 a v dnešním rozsahu od roku 1933. Za tu dobu se zde vystřídala celá řada lodí – od dřevěných člunů až po současná kovová plavidla. Ta byla v počtu deseti kusů vyrobena zčásti v roce 1981 a zčásti v letech 1991–1992 v loděnicích v Komárně.

Jejich koncepce se osvědčila, ale za šestatřicet let provozu v náročných podmínkách již na nich zapracoval zub času. Proto se Správa jeskyní ČR rozhodla pro výrobu nových lodí. Zakázka byla svěřena firmě Jesko CZ, s. r. o., z Pardubic, která dnes dodala první z deseti kusů lodí.

Ta nese název „Wankel“ po významném krasovém badateli dr. Jindřichu Wankelovi, který provedl výpravu na podzemní Punkvu již v roce 1857. Do konce letošního roku by měly být dodány další čtyři lodě, zbývajících pět lodí potom do května roku 2018.

Nové lodě vycházejí koncepčně z lodí původních, ale jsou upraveny podle současných požadavků se zaměřením zejména na větší bezpečnost. Jejich konstrukce je pevnější, jsou nepotopitelné, původní akumulátory byly nahrazeny lithiovými články, používanými i v elektromobilech.

Jsou vybaveny dvěma elektromotory, z nichž jeden slouží k vlastnímu pohonu lodě a druhý jako dokormidlovávací zařízení, která je nezbytné v úzkých a klikatých chodbách.

Hodnota nové lodě je 960 tisíc Kč.

nova-lod-do-punkevnich-jeskyni-49663-0_550.jpg

nova-lod-do-punkevnich-jeskyni-65795-0_550.jpg
Fotografie: archiv autora

Jiří Hebelka
vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu