V galerii otevřeli multikino. Nabízeli i popcorn

16. září 2017, kultura, přečteno: 1721×

Vernisáž netradiční výstavy Vladimíra Havlíka s názvem „Multikino“ proběhla dnes odpoledne v Galerii města Blanska. Hostem výstavy je Ivan Krajíček. Hudební produkci zajistila kapela Ostrý zub.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V knize Hledání ztraceného času si její hlavní hrdina při cestě vlakem vybaví zapomenuté fragmenty ze svého života prostřednictvím vůně koláčů, která k němu doléhá z vedlejšího kupé. Často je to zcela nepatrná pobídka, nenápadný moment, co nás provokuje k návratům do minulosti.

Řekněme, že hrdinou našeho multikina je anonymní muž cestující prostřednictvím „stříbrného plátna“ v čase. Podařilo se mu uskutečnit to, co je nemožné. Vrátil se na místa, na kterých se vyskytoval před lety a znovu prožil dávné situace.

Před očima diváků tak defiluje série filmů natočených (většinou ve spolupráci s Edou Cupákem) na 8mm kameru. Část z nich Vladimír Havlík (ve spolupráci s Petrem Šprinclem) natočil stejnou technologií znovu, po třiceti letech.

Dochází tak ke konfrontaci muže naplno prožívající pocit svobody, ovlivněné romantizující subkulturou hippies, a toho stejného muže, který se do těchto stavů klopýtavě vrací – s vědomím vších pochybností, možné trapnosti, s vlastní nabytou zkušeností.

V druhém čtení je tato výstava cestou archivem do jeho okrajových zón, k dílům, která autor považoval za nedokončená či nevydařená. Ovšem potřeba zpětného autorského pohledu a přehodnocení vlastní tvorby jej nakonec přivedla k rozhodnutí tato díla zveřejnit.

multikino-v-galerii-mesta-blanska-37472-0_550.jpg

multikino-v-galerii-mesta-blanska-93206-0_550.jpg
Fotografie: J. Franchi

Výstava potrvá do 13. října 2017.

red