Galerie města Blanska ruší vstupné a mění otevírací dobu

16. října 2017, kultura, přečteno: 1904×

Hlavním cílem této instituce je nabízet alternativu pro trávení volného času v klidném a zároveň podnětném a rozvíjejícím prostředí. Vedení galerie se proto přiklonilo k určitým provozním změnám, k těm dojde od 24. října 2017. Více návštěvníků si slibuje zrušením vstupného, příchozím vyjde vstříc i změnou otevírací doby.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Galerie města Blanska je instituce s celorepublikovým významem, jejíž program láká na vernisáže návštěvníky z Brna i ze vzdálenějších regionů.

Zaměřuje se na prezentaci současného profesionálního umění, což není jednoduchý cíl, zejména v městě menšího formátu, jako je Blansko. Mnohým lidem se může zdát, že umění „nerozumí“, nebo že současné tendence se ubírají podivnými směry. Je však třeba připomenout, že výtvarné umění a umění obecně obecně odedávna odráželo dobu a společnost, umožňovalo se k těmto otázkám vyjádřit a tak je tomu i dnes.

Galerie není prostorem pouze pro umělce. Je to místo, kde se každý může s uměním setkat, pochopit v kontextu, otevřeně o něm diskutovat, třeba s ním i nesouhlasit. Zkrátka má být prostorem otevřeným.

Také proto chystá galerie s následující výstavou i několik provozních změn.

První z nich je zrušení vstupného do výstavních prostor. Návštěvníci se už nebudou muset rozhodovat, jestli třicet korun utratit u nás, nebo ve vedlejší cukrárně, ale budou se k nám moci zastavit kdykoli během otvírací doby, třeba právě po cestě do cukrárny. Vstupné ponecháme pouze na tvořivé dílny a doprovodné programy.

Druhým krokem je úprava otevírací doby, a to ve středu. Běžně galerie zavírá v 17:00 hod, a návštěva tak pro někoho může být v pracovní dny komplikovaná. Nová otevírací doba, platná od 24. října 2017, bude nabízet jeden den v týdnu s možnost návštěvy do pozdního večera.

pondělí: zavírací den
úterý: 10:00–17:00 h
středa:  10:00–19:30 h
čtvrtek, pátek: 10:00–17:00 h
sobota, neděle: 14:00–17:00 h

Tyto změny zjednoduší a třeba otevřou cestu i „pouhým“ kolemjdoucím či zvědavcům, kteří mají zájem nahlédnout na scénu současného výtvarného umění, případně se něco o ní dozvědět.

Od léta má galerie nový štít, brzy bude umístěna na zeď i nová venkovní informační plocha, kde najdete vždy aktuální pozvánky, a také se pracuje na nových webových stránkách. Současně Galerie města Blanska funguje na sociálních sítích, kde si z fotografií můžete udělat představu o výstavách a akcích, které pořádáme (Facebook, Istagram).

Myslím, že průnik veřejnosti do galerijního prostoru mohou usnadnit různé doprovodné programy, které galerie města Blanska nabízí. Ať už jsou to dílny, které zprostředkovávají různé umělecké postupy a myšlenky, komentované prohlídky, kde se můžete většinou setkat a pohovořit s autorem, nebo přednášky zasazující současnou tvorbu do kontextu dějin umění.

Jolana Chalupová
vedoucí Galerie města Blanska