Italové a Španělé se vydali na toulky středověkou historií. Blanenští byli u toho

4. října 2017, ostatní, přečteno: 1803×

V italském Scandianu se ve dnech 19.–23. září sešly delegace španělských seniorů z měst Almansa a La Coruña, aby zde prezentovaly výsledky své téměř sedmiměsíční práce na téma Umberto Eco: Jméno růže v rámci společného projektu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Studium středověkých dějin, prostřednictvím slavného románu italského filozofa, medievalisty a sémiotika Umberta Eca Jméno růže, spojilo jednak seniory ze Scandiana, jeho partnerské Almansy a dále posluchače Univerzity pro seniory se sídlem ve španělském městě La Coruña.

Hlavním vodítkem v jejich mravenčí badatelské práci byl právě Ecův román, díky kterému se studenti seniorského věku mohli pod vedením svých lektorů ponořit do období středověku. Právě v tomto úseku dějin lze totiž podle mnoha historiků hledat kořeny moderní Evropy.

Účastníci projektu si tak díky této tvůrčí aktivitě nejen rozšířili svoje povědomí o středověkém světě z hlediska historického, literárního, filozofického, uměleckého a náboženského, ale měli především možnost trávit svůj čas s vrstevníky, naučit se něco nového a podívat se v rámci výletů na místa úzce spojená se středověkou tematikou.

„Socializace lidí seniorského věku má svoje opodstatnění. Navíc nápad stmelit v rámci společného projektu seniory více různých národností je podle mě naprosto úžasný. Pokud vím, součástí práce obou zúčastněných skupin byly také jazykové koutky, v rámci kterých se senioři učili základní slovní zásobě v angličtině a v jazyce partnera, tedy španělštině nebo italštině.

Tady je ale potřeba zdůraznit, že jak ve Španělsku, tak v Itálii je hojně rozšířena tradice práce dobrovolníků, díky nimž se podařilo zajistit zdarma i lektorskou činnost v rámci tohoto projektu. To se u nás vidí opravdu jen zřídka,“ posteskla si Petra Skotáková, vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy.

Někteří ze zúčastněných se tak mohli, mnohdy poprvé v životě, blíže seznámit i s řadou moderních technologií. Výsledky své práce totiž sdíleli se svými kolegy prostřednictvím vlastního blogu nebo facebookového profilu.

Tématem pro příští rok by mělo být životní prostředí, regionální suroviny, slowfood a biodiverzita, což jsou nepochybně aktuální témata, se kterými by mohli pracovat v případě zájmu i blanenští senioři.

Naši italští partneři se ale nezaměřují pouze na tuto věkovou skupinu, dlouhodobě pracují i s mládeží. Aktuálně připravují workshopy fotografování pro mladé lidi ve věku 18 až 30 let, které proběhnou v měsíci květnu příštího roku. Na toto téma pohovořil s italskými kolegy fotograf Ivo Stejskal, autor zatím posledního blanenského kalendáře s leteckými snímky, a další člen blanenské delegace, který by se měl ujmout role mentora pro vybrané účastníky z Blanska.

V rámci pobytu v partnerském Scandianu jsme měli možnost zhlédnout řadu zajímavých míst spojených s místní tradiční výrobou. Navštívili jsme výrobnu balzamikového octa, parmezánu nebo výrobní závod regionálního sdružení producentů tradičního Lambrusca. Za uměním jsme vyjeli do Ravenny, neobvyklé přírodní scenérie jsme pak mohli obdivovat v přírodní rezervaci Salse di Nirano s jejich typickými bahenními sopkami.

Hlavní i doprovodný program, který pro nás naši italští partneři pečlivě připravili, nás utvrdily v tom, že mezinárodní spolupráci je možné rozvíjet právě prostřednictvím seniorů, kteří mnohdy, i přes svůj pokročilý věk, umějí být plnohodnotným partnerem při výměně zkušeností, znalostí a informací, a mohou tak přispět k propagaci nejen České republiky, ale především Blanska a celého blanenského regionu v zahraničí.

Nechyběl v něm ani prostor k diskuzi na téma i jiných možností naší další, nyní více než padesátileté spolupráce.

prijeti-na-radnici-69473-0_550.jpg

prezentace-senioru-23792-0_550.jpg

prezentace-senioru-46925-0_550.jpg

vyrobna-balzamikoveho-octa-11464-0_550.jpg

vyrobna-parmezanu-21584-0_550.jpg

vinne-sklepy-57024-0_550.jpg

dantova-hrobka-76773-0_550.jpg

mauzoleum-67701-0_550.jpg

krtitelnice-73358-0_550.jpg

prochazka-mestem-ravenna-11146-0_550.jpg

salse-di-nirano-21825-0_550.jpg

ivo-stejskal-83189-0_550.jpg

salse-di-nirano-30316-0_550.jpg

salse-di-nirano-79846-0_550.jpg
Fotografie: I. Stejskal a J. Franchi

Závěrečná zpráva k projektu EUROPA PER I CITTADINI v angličtině ve formátu PDF.

Jana Franchi
předsedkyně komise pro zahraniční styky