Péči o seniory se v Senior centru v Blansku věnují již patnáctým rokem

24. října 2017, tiskové zprávy, přečteno: 2396×

Podzim je v plném proudu, příroda se ukládá k zimnímu spánku a nastávající chladné dny nám postupně den za dnem ukrajují denní příděl slunce. Jakmile však zavítáte do SENIOR centra Blansko, zdání o zpomaleném životním tempu a zdlouhavých večerech vezmou za své. Zde se příjemná a pohodová atmosféra dotkne každého příchozího, a nenechá nikoho na pochybách o tom, že podzim tu zůstává jen za okny do místní zahrady.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Slavnostní nálada by se zde dala krájet. Obyvatelé a zaměstnanci domova totiž ve středu 18. října a ve čtvrtek 19. října společně oslavili již patnácté výročí od doby, kdy zařízení přivítalo svého prvního obyvatele.

Připomínka výročí byla pro 144 seniorů rozdělena do dvou dnů. Ve středu 18. října se setkali obyvatelé Domova se zvláštním režimem a společně se svými rodinami a za hudebního doprovodu Petra Bendy si připomněli půlkulaté výročí.

To obyvatelé Domova pro seniory se setkali následující den. Ve čtvrtek 19. října jim k tomu zahrála cimbálová muzika Majerán a osobně přišel popřát i starosta města Blanska Ivo Polák. Kromě tradičního slavnostního občerstvení letos dostali všichni obyvatelé pamětní hrníček s logem zařízení.

K otevření zcela nové budovy v místě nad nemocnicí došlo v říjnu roku 2002. Tehdy zařízení, jehož zřizovatelem je Jihomoravský kraj, fungovalo ještě jako pobočka domova důchodců v Černé Hoře, nabízelo 102 lůžka pro soběstačné seniory a nové obyvatele lákalo mimo jiné pomocí inzerátů v denním tisku.

V roce 2007 došlo díky platnosti nového zákona o sociálních službách ke zpřísnění pravidel pro příjem nových uživatelů a zároveň k rozdělení domova na dvě sociální služby – Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem.

V Domově pro seniory jsou nadále umísťováni obyvatelé se sníženou soběstačností a s potřebou celodenní péče. V Domově se zvláštním režimem jsme se začali na vysoké úrovni a s odpovídající profesionalitou věnovat seniorům s Alzheimerovou chorobou a jinou demencí.

Kapacita této služby se od roku 2007 rozrostla z původních 12 na současných 74 uživatelů. Za tak velkým nárůstem stálo i otevření nové přístavby s kapacitou 40 lůžek v roce 2012.

Nyní jsou v domově poskytovány nejen profesionální sociální služby, ale i poradenství pro ty, kdo doma pečují o svého blízkého s onemocněním demencí, dále odborná zdravotní a nutriční péče, rehabilitace a volnočasové aktivity.

oslava-v-senior-centru-67749-0_550.jpg

oslava-v-senior-centru-65997-0_550.jpg

oslava-v-senior-centru-53895-0_550.jpg
Fotografie: archiv Senior centra

Dovolte mi tedy na závěr popřát SENIOR centru Blansko do dalších let jen vše dobré. Ať jsou problémy vždy co nejmenší, obyvatelé co nejspokojenější a pracovníci co nejkvalitnější!

Petr Novotný
metodik a sociální pracovník