Po Novém roce Lažánečtí nakoupí pouze v Blansku

3. října 2017, okolní obce, přečteno: 2082×

Jednota, spotřební družstvo v Boskovicích, členské družstvo COOP, se rozhodla uzavřít svou prodejnu v Lažánkách. Z důvodu nízké kupní síly místních obyvatel je podle představenstva družstva její další provoz nerentabilní. Vedení města Blanska podalo návrh na prodloužení provozu prodejny do konce 1. čtvrtletí příštího roku. Žádost však byla zamítnuta.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„O tom, že lažánecká prodejna nedosahuje tržeb, které by zajistily alespoň minimální zisk, a že je tak již několik měsíců ve ztrátě, mě informoval předseda představenstva družstva COOP František Lžičař. Přišel za mnou s tím, že pokud město Blansko nebude prodejnu do budoucna dotovat, Jednota Boskovice bude nucena obchod po Novém roce uzavřít,“ uvedl starosta Ivo Polák.

„Město přirozeně nemůže finančně podporovat soukromníky v jejich podnikatelské činnosti, to je v rozporu se zákonem o obcích a vůbec proti všem pravidlům tržní ekonomiky. Rada města Blanska proto na svém zasedání zaujala v této věci negativní stanovisko. Materiál do zastupitelstva měl sice původně jít již v září, nakonec jsem se ho ale rozhodl stáhnout s tím, že se pokusíme ve spolupráci s místním aktivem v Lažánkách o masivní osvětu na to téma, že s vyššími tržbami by se obchod v obci mohl ještě zachránit,“ upřesnil Polák. 

Snaha blanenských radních se ale nesetkala s pochopením představenstva COOP, které žádost Blanenských, ve věci prodloužení provozu prodejny do konce prvního čtvrtletí příštího roku, zamítlo. 

Především starší nebo méně mobilní obyvatelé Lažánek tak budou muset po Novém roce řešit, kde si nakoupit alespoň základní potraviny.

Zastupitelstvo města Blanska se bude věnovat tomuto tématu na svém prosincovém zasedání.

red