ACT leraK Blansko v sezoně nezahálel

28. listopadu 2017, tiskové zprávy, přečteno: 3280×

Oddíl ACT leraK Blansko, zaměřující se na všestranný rozvoj dětí do 15 let, úspěšně zakončil sezónu. Děti se v našem oddílu věnují základním atletickým dovednostem, cyklistice (horským kolům) a plavání. Z těchto činností se pak rekrutují závodníci především v běhu, triatlonu, duatlonu, aquatlonu a v závodech horských kol.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jako již tradičně jsme v sezóně absolvovali dvě týdenní soustředění a nespočet tréninkových hodin jak v tělocvičně a bazénu, tak na atletickém oválu i na horských kolech. Pořádali jsme rovněž dětské závody v aquatlonu, duatlonu a triatlonu.

Naši svěřenci se pak objevili na závodech po celé České republice. Účastnili se závodů v těch disciplínách, které jsou jim nejbližší.

Namátkou:

  • Richard Stlouka: 1. místo za dorost ve Vysočanském triatlonu
  • Tomáš Komárek: 1. místo Vysočanský triatlon
  • Samuel Marek: 1. místo Šlapanický aquatlon
  • Nikola Bradáčová: 4. místo na Mistrovství republiky horských kol, 3. místo: v Poháru Drahanské vrchoviny, 5. místo v seriálu závodů horských kol Kolo pro život
  • Tereza Pantůčková: 4. místo v seriálu horských kol Kolo pro život
  • Anna Pantůčková: 4. místo v Poháru Drahanské vrchoviny
  • Aneta Bradáčová: 6. místo v seriálu horských kol Kolo pro život
  • Vojta Horák: 6. místo v Poháru Drahanské vrchoviny

Výčet úspěšných umístění a hlavně těch, kteří se různých závodů účastnili, je samozřejmě daleko větší a není možno je zde uvést všechny. Poděkování na tomto místě patří všem za reprezentaci oddílu a města Blanska a rovněž i těm, kteří náš oddíl jakkoli podporují.

atletika-41382-0_550.jpg
ACT leraK Blansko. Foto: archiv autora

To je souhrn veskrze pozitivních událostí, které nás v roce 2017 potkaly. Bohužel život přináší i okamžiky méně příjemné. Smutná událost postihla náš oddíl i širokou blanenskou sportovní veřejnost na sklonku prázdnin, kdy nás navždy opustil zakladatel oddílu, trenér a sportovec tělem i duší Karel Stloukal.

Karel Stloukal začínal jako hokejista, ale záhy ho zlákala atletika, která se mu stala osudnou na celý život. Věnoval se zejména hodu diskem. Jeho výkonnost byla na takové úrovni, že svá vojenská léta strávil v pražské Dukle. Zde také poprvé začíná jako trenér dětí.

Po návratu z vojny ještě nějaký čas závodí za Metru Blansko, ale především se začíná věnovat trenérské činnosti. Tuto dráhu neopustí následujících čtyřicet pět let.

karel-stloukal-69289-0_550.jpg
Karel Stloukal. Foto: archiv autora

V devadesátých létech se stěhuje do meky tehdejší atletiky, Jablonce nad Nisou. Zde deset let působí jako mládežnický trenér. Své atletické dovednosti předává i budoucí hvězdě Barboře Špotákové.

Na přelomu tisíciletí se vrací do Blanska a zakládá vlastní atletický oddíl, ze kterého záhy vzniká ACT Tiro Blansko, následně pak dnešní ACT leraK Blansko. Začíná další etapa, ve které se věnuje nejen atletice, ale i triatlonu a horským kolům. I zde vychovává úspěšné sportovce. Oddílem prošla i současná dorostenecká a juniorská mistryně světa Michaela Hrubá a v neposlední řadě i syn Štěpán, nynější mládežnický reprezentant v cyklistice.

Karel Stloukal v životě překonal mnoho překážek. Tu poslední však překonat nedokázal. Čest jeho památce!

Jiří Pantůček
ACT leraK Blansko