Svatomartinský recept roku 2017
2. listopadu 2017, ostatní, přečteno: 1646×
Svatomartinský recept pro tento rok pro vás se svými učiteli připravili žáci oboru kuchař-číšník SŠ TEGA, kteří vám své kuchařské, číšnické a barmanské umění rádi přiblíží na Dnech otevřených dveří ve dnech 3. listopadu a 9. prosince 2017 v prostorách školy na Bezručově ulici.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Bramborové placky s červeným zelím a pomalu pečeným kachním masem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 4 hodiny
SUROVINY
- pečená kachna
- 2 střední červené cibule
- 2 lžíce kachního (případně vepřového) sádla
- 600 g kachních stehen
- 1 lžička jemně krájeného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl
- 200 ml suchého červeného vína
Bramborové placky:
- 500 g brambor (den předem uvařených ve slupce)
- 100 g hladké mouky + mouka na podsypání a vyválení
- kachní (případně vepřové) sádlo na potření placek
Červené zelí:
- 1 střední cibule
- 1 lžíce kachního (případně vepřového) sádla
- 640g červeného sterilovaného zelí
- 1 strouhané jablko
- 2 lžíce brusinkového kompotu
POSTUP
Pečená kachna
Cibuli nakrájíme na hrubší kostky a na rozpáleném tuku necháme zesklovatět. Kachní stehna osolíme, okořeníme a zprudka opečeme na cibulovém základě. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, přiklopíme a pomalu pečeme v troubě rozpálené na 140 °C přibližně 4 hodiny, nebo dokud se maso od kostí samovolně neodděluje. Upečené maso vyjmeme z výpeku a pomocí dvou vidliček roztrháme po vláknech. Uchováváme v teple.
Bramborové placky
Brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Vychladlé oloupeme, nastrouháme najemno, zapracujeme mouku a těsto rozdělíme na osm dílů. Na dobře pomoučeném vále vyválíme tenké bramborové placky přibližně o velikosti pánve nebo talíře, které opékáme nasucho z obou stran, dokud se na povrchu netvoří zlaté puchýřky. Horké ihned z obou stran potíráme rozpuštěným sádlem. Uchováváme v teple.
Červené zelí
Cibuli nakrájíme najemno a dozlatova ji opečeme na rozehřátém tuku. Sterilované zelí scedíme, nálev uchováme pro případné dochucení. Okapané zelí vložíme k orestované cibuli, přidáme nastrouhané jablko, mírně podlijeme vodou a krátce podusíme, dokud jablko zelí přirozeně nezahustí (5–10 minut). Na závěr zelí dochutíme brusinkami, případně dosolíme a dokyselíme zbylým nálevem.
SERVIS
Horké bramborové placky plníme červeným zelím a trhaným kachním masem, svineme nebo složíme na půl a ihned podáváme.
SŠ TEGA
Další články v kategorii „ostatní“
16. dubna 2024
Jak vyzrát na matematiku
12. dubna 2024
Klub seniorů Blansko hledá členy
11. dubna 2024
Lidé darovali psům z útulku konzervy a pamlsky. Přispěli i prodavači
6. dubna 2024
Nemocnice Blansko připravuje stavbu rotační lůžkové jednotky
4. dubna 2024
V ulicích Blanska můžete pátrat po Rychlých šípech
3. dubna 2024
Březen na ZŠ Erbenova – akce pro veřejnost a mimořádné úspěchy žáků
2. dubna 2024
OBRAZEM: Velikonoční svátky v Blansku i pochod za sněženkou
30. března 2024
Zubní pohotovost v dubnu
22. března 2024
Farmářské trhy letos začínají v sobotu 23. března
18. března 2024
OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo sportem, tancem a hudbou