Svatomartinský recept roku 2017
2. listopadu 2017, ostatní, přečteno: 1746×
Svatomartinský recept pro tento rok pro vás se svými učiteli připravili žáci oboru kuchař-číšník SŠ TEGA, kteří vám své kuchařské, číšnické a barmanské umění rádi přiblíží na Dnech otevřených dveří ve dnech 3. listopadu a 9. prosince 2017 v prostorách školy na Bezručově ulici.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Bramborové placky s červeným zelím a pomalu pečeným kachním masem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 4 hodiny
SUROVINY
- pečená kachna
- 2 střední červené cibule
- 2 lžíce kachního (případně vepřového) sádla
- 600 g kachních stehen
- 1 lžička jemně krájeného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl
- 200 ml suchého červeného vína
Bramborové placky:
- 500 g brambor (den předem uvařených ve slupce)
- 100 g hladké mouky + mouka na podsypání a vyválení
- kachní (případně vepřové) sádlo na potření placek
Červené zelí:
- 1 střední cibule
- 1 lžíce kachního (případně vepřového) sádla
- 640g červeného sterilovaného zelí
- 1 strouhané jablko
- 2 lžíce brusinkového kompotu
POSTUP
Pečená kachna
Cibuli nakrájíme na hrubší kostky a na rozpáleném tuku necháme zesklovatět. Kachní stehna osolíme, okořeníme a zprudka opečeme na cibulovém základě. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, přiklopíme a pomalu pečeme v troubě rozpálené na 140 °C přibližně 4 hodiny, nebo dokud se maso od kostí samovolně neodděluje. Upečené maso vyjmeme z výpeku a pomocí dvou vidliček roztrháme po vláknech. Uchováváme v teple.
Bramborové placky
Brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Vychladlé oloupeme, nastrouháme najemno, zapracujeme mouku a těsto rozdělíme na osm dílů. Na dobře pomoučeném vále vyválíme tenké bramborové placky přibližně o velikosti pánve nebo talíře, které opékáme nasucho z obou stran, dokud se na povrchu netvoří zlaté puchýřky. Horké ihned z obou stran potíráme rozpuštěným sádlem. Uchováváme v teple.
Červené zelí
Cibuli nakrájíme najemno a dozlatova ji opečeme na rozehřátém tuku. Sterilované zelí scedíme, nálev uchováme pro případné dochucení. Okapané zelí vložíme k orestované cibuli, přidáme nastrouhané jablko, mírně podlijeme vodou a krátce podusíme, dokud jablko zelí přirozeně nezahustí (5–10 minut). Na závěr zelí dochutíme brusinkami, případně dosolíme a dokyselíme zbylým nálevem.
SERVIS
Horké bramborové placky plníme červeným zelím a trhaným kachním masem, svineme nebo složíme na půl a ihned podáváme.
SŠ TEGA
Další články v kategorii „ostatní“
1. listopadu 2024
Zubní pohotovost v listopadu
29. října 2024
OBRAZEM: Blansko nabídlo kulturní akce i sport
25. října 2024
Blanenští senioři navštívili partnerské město Komárno
23. října 2024
Blanenská charita nemocným pomáhá i v paliativní ambulanci
21. října 2024
OBRAZEM: Spisovatel Banga v knihovně, karneval na Těchově a sportovní utkání
20. října 2024
Archeologové našli v Kateřinské jeskyni ozdoby z ulity plže, staré až 12 tisíc let
18. října 2024
Cestující se ve vlacích prokážou už jen elektronickou jízdenkou
16. října 2024
Logohraní v knihovně nabídne setkání s klinickými logopedkami
14. října 2024
OBRAZEM: Suterén slyšel americký rap, Katolický dům hostil další FestKaťák
8. října 2024
Blansko a Punkevní jeskyně se ocitly na stránkách ostrovního periodika Langeoog News