Erbenka navázala spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí

5. prosince 2017, ostatní, přečteno: 2196×

Být přítomno on-line hovoru z vesmíru s italským astronautem Paolem Nespolim mohlo včera odpoledne osm vybraných žáků blanenských škol na Základní škole na Erbenově ulici v Blansku. Historicky první veřejné spojení z území České republiky, jehož realizaci zajistilo Mobilní planetárium, trvalo zhruba dvacet minut.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Přímé spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (International Space Station, dále jen ISS) bylo uskutečněno na Českém vysokém učení technickém v Praze (dále jen ČVUT), odkud se přenášel signál do čtyř promítacích stanů rozesetých po České republice. Jeden z nich byl postaven také v nově zrekonstruované tělocvičně na ZŠ Erbenově v Blansku, ostatní pak v Kolíně, Frýdku-Místku a v Mladé Boleslavi.

Účastníky akce byli žáci všech čtyř blanenských základních škol, které je vybraly na základě jejich výborného prospěchu, dobré znalosti angličtiny nebo účasti na školních soutěžích či olympiádách. Předem si mohli připravit dotazy, které by astronautu Paolovi Nespolimu rádi položili.

I když času nebylo nazbyt, prostřednictvím ČVUT byly nakonec položeny tři nejzajímavější otázky, i když v ostatních zemích, které byly k hovoru připojeny, tedy v Rakousku, Itálii a Finsku, stihli vědečtí pracovníci položit otázky pouze dvě.

Dotazy byly opravdu pestré, a dotýkaly se mnoha oblastí. Děti například zajímalo, jaký je život na vesmírné stanici a zda-li se na astronautech projevují psychologické a fyzické změny. Nespoli  potvrdil, že kvůli nulové gravitaci na ISS a tomu, že v malé míře používají svaly, astronauti velmi rychle ztrácejí svalovou hmotu, a proto musejí dvě hodiny denně cvičit. Dodal, že po návratu zpět na Zemi mívají problémy se přizpůsobit gravitaci, stát se znovu „pozemšťany“. Přiznal, že při svém prvním návratu z vesmíru on sám čelil po několik hodin problémům s chůzí.

Nechyběly ale ani dotazy praktického zaměření, například z jakého materiálu mají astronauti vyrobené oblečení a jak ho perou. Zvídavým tazatelům se dostalo odpovědi v tom smyslu, že astronauti preferují bavlnu, zejména proto, že je oproti syntetickým materiálům nehořlavá, navíc je to příjemný přírodní prodyšný materiál. S praním na ISS starosti nemají, není totiž technicky proveditelné, používají tak stále nové oděvy.

Na otázku, jak vnímá sci-fi filmy a chyby v nich, reagoval italský astronaut s úsměvem. Doporučil všem, aby na film o vesmíru do kina nikdy nechodili s astronautem, protože různých omylů a přešlapů je tam opravdu hodně. Astronauti jsou dle jeho slov především vědečtí pracovníci, nikoli „superhrdinové“, jak bývají často v různých snímcích prezentováni.

Padaly však i otázky techničtějšího rázu, jak je to s umělou gravitací na stanici, jakým výzvám bude lidstvo čelit při svých dalších cestách do vesmíru, nebo kde se bere na ISS vzduch.

V samotném závěru pak předal Paolo Nespoli za všechny astronauty naslouchajícím krásné poselství: „Vyzýváme vás, abyste nepřestávali snít. Sněte o nemožných věcech jako třeba dostat se do vesmíru. Vyzýváme vás, ať přicházíte s nápady, které jsou nemožné, vyzýváme vás, ať se probudíte a začnete na nich pracovat. Protože když lidé tyto nemožné věci opravdu chtějí, když se do nich ponoří, když se poučí z chyb, pracují v týmu, když studují a porozumí tomu, co dělají, tak pak se jejich sny mohou uskutečnit.“

spojeni-s-iss-76052-0_550.jpg

spojeni-s-iss-11774-0_550.jpg

spojeni-s-iss-79439-0_550.jpg

spojeni-s-iss-46153-0_550.jpg
Fotografie: I. Stejskal

Martina Hejčová a Jana Franchi