Ježíškova vnoučata aneb Zázraky na počkání, přání do dvou dnů

20. prosince 2017, tiskové zprávy, přečteno: 1798×

Není v naší zemi člověk, který by alespoň z doslechu neslyšel o novém projektu Českého rozhlasu s názvem Ježíškova vnoučata. Víte ale, o co vlastně šlo a jak celá akce probíhala v praxi? Pojďme se na to společně podívat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V kostce shrnuto šlo o to potěšit hezkým dárkem či darovaným zážitkem seniory, kteří tráví vánoční svátky o samotě mimo svoji rodinu, mimo domov.

Do projektu se mohl každý zájemce zapojit dvěma způsoby – buďto jako senior, který si přeje dárek nebo zážitek, a své přání chce zveřejnit. Druhým způsobem účasti v projektu byla možnost být dárcem, a tedy tím, kdo takové přání danému člověku chce splnit.

Protože jsou Ježíškova vnoučata určena zejména pro uživatele pobytových sociálních služeb pro seniory (třeba jako je náš Domov pro seniory nebo Domov se zvláštním režimem), prostředníkem mezi dárcem a obdarovaným byli vždy pracovníci domova. Takový zaměstnanec, zpravidla sociální pracovník ve spolupráci s ostatními kolegy, nejprve zjistil mezi seniory v dané službě, co si přejí.

Poté se připojil na internet a do veřejného seznamu přání uvedl, o jaký dárek by mělo jít a komu. Tento seznam si posléze mohl přečíst kterýkoliv člověk v zemi, který se zrovna rozhodl být „Ježíškovým vnoučetem“. Vybral si jedno přání z mnoha a kontaktoval sociálního pracovníka, který přání za konkrétního seniora na seznam připsal. Spolu se potom domluvili, kdy a jak k předání dárku dojde – jestli chce dárce přijít osobně, nebo překvapení poslat třeba formou zásilkové služby.

V našem SENIOR centru Blansko se se svým přáním pro Ježíškova vnoučata zapojilo celkem devatenáct obyvatel domova. Dárci si postupně rozebrali všechna jejich přání. A tak nyní, v posledním týdnu před Štědrým dnem, jsou některá přání našich obyvatel již splněna, a jiná jsou vzhledem k časovému vytížení poštovných kurýrů ještě na cestě.

Naši obyvatelé měli rozličná a vcelku skromná přání. Jako příklad některá uvedu – bonboniéra, bílé neuburské víno, budík, teplé papuče, hřejivá deka, parfém, květina v květináči, barevný TV, bezdrátová sluchátka, prstýnek, různé druhy knih či něco na zub.

A co vím z doslechu, v seznamu přání pro Ježíškova vnoučata posbíraných od seniorů z celé republiky se objevily i takové perly jako audience u papeže, jízda na motocyklu Harley, vysílání rozhlasového pořadu Aleše Cibulky Kolotoč přímo z konkrétního domova nebo osobní setkání s Karlem Gottem.

A světe div se – všechna tato přání se dotyčným seniorům splnila. Dokonce vznikla o audienci jedné 83leté seniorky z třebíčského domova u samotného papeže Františka ve Vatikánu i rozhlasová reportáž. A pak, že zázraky se nedějí.

Je patrné, že akce Ježíškova vnoučata vzbudila velký zájem a účast blanenských seniorů v ní je toho také důkazem. Troufám si říct, že byla velmi úspěšná. Přejme proto dalším podobným projektům, za kterými stojí nejen hodně práce, ale i rozdávání radosti a potěšení, do budoucna minimálně stejné úspěchy jako nyní.

Ať jsou srdce vaše a vašich blízkých k sobě vždy laskavá, ať jsme pozorní a ohleduplní, to vám přeji za všechny pracovníky našeho domova.

Petr Novotný
metodik a soc. pracovník SENIOR centra Blansko, p. o.