Pacientům blanenské nemocnice slouží nový CT přístroj

11. ledna 2018, tiskové zprávy, přečteno: 3551×

Původní zařízení byla Nemocnice Blansko nucena vyměnit za nové s ohledem na jeho stáří a především stupeň jeho opotřebení. Díky investici za zhruba 16 milionů korun blanenská nemocnice disponuje přístrojem vyšší generace, který umožňuje širší škálu vyšetření.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Základním požadavkem na nový přístroj bylo zkvalitnění CT zobrazení. Současně se zkrátila vyšetřovací doba až o polovinu, což je s ohledem na použití ionizujícího záření během vyšetření další, a velmi podstatný důvod. Dochází tak k redukci efektivní dávky, kterou pacient při vyšetření obdrží,“ zdůraznila ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Nový počítačový tomograf přináší kromě jiného i snadnější „postprocesingové“ zpracování obrazu, který je tak mnohem názornější, umožňuje tudíž lepší hodnocení patologických změn. To ocení například pacienti iktového centra, kteří díky tomu mohou včas podstoupit adekvátní léčbu mrtvic.

Náklady na stavbu a nový přístroj činí cca 16 milionů korun. Na financování této investice se vedle Nemocnice Blansko podílí jak Jihomoravský kraj, tak i město Blansko, které je zřizovatelem tohoto zdravotnického zařízení.

ct-v-nemocnici-blansko-29462-0_550.jpg
Zbrusu nový CT přístroj GE EvoRevolution na Radiodiagnostickém oddělení Nemocnice Blansko. Foto: archiv nemocnice

red