Zpětný odběr pneumatik. Jak to funguje?

7. ledna 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 3916×

Věděli jste, že máte možnost pneumatiky odevzdat bezplatně v rámci zpětného odběru na místě prodeje, pneuservisu a autoservisu, a to bez ohledu na značku či nákup? Je potřeba začít tuto možnost plně využívat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pneuservisy, autoservisy a místa prodeje pneumatik jsou přirozená místa sběru, ne sběrné dvory.

Místa zpětného odběru zřizují všechny povinné osoby (výrobci a dovozci pneumatik) a jejich seznam najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí v sekci Zpětný odběru výrobků v odkazu Pneumatiky a oleje http://www.mzp.cz/cz/odber_pneu.

Zde najdete místa zpětného odběru těch výrobců, kteří se rozhodli plnit své zákonné povinnosti samostatně. Místa, která bezplatně sváží provozovatel kolektivního systému Eltma pro povinné osoby, jež se účastní kolektivního systému, najdou občané na stránkách www.eltma.cz v sekci Sběrná místa.

Zadáním názvu města si jednoduše najdou nejbližší sběrné místo, a to pomocí přiblížení a oddálení. Síť sběrných míst se neustále rozšiřuje, proto doporučujeme pro aktuální situaci vždy navštívit výše zmíněné stránky.

Plánujete přezutí pneumatik a Vaše pneumatiky již dosloužily? Nechte je přímo v servisu! Ušetříte místo v garáži a nebudete za pár let řešit, kam s nimi. Také upozorňujeme, že je stále možnost pro registraci nových míst pro zpětný odběr opotřebovaných pneumatik (týká se pneuservisů, autoservisů a míst prodeje pneumatik).

Pneumatika není komunální odpad a její likvidaci platí občan již v ceně zakoupeného produktu. Proto je žádoucí, aby pneumatika byla co nejkratší cestou vrácena zpět výrobci a nekončila jako odpad na sběrném dvoře, či dokonce jako černá skládka.

Pneumatiky odevzdávejte bez disků, v rámci možností čisté. Použitá pneumatika, vybraná systémem Eltma, je svezena ke zpracovateli. Zpracovatel pneumatiku rozdrtí na menší části, které se nadále použijí k výrobě např. dětských hřišť, sportovišť a tlumících podložek. Pneumatika se v menším množství využívá i jako zdroj energie. Takže vybrané pneumatiky ve zpětném odběru jsou stoprocentně zpracovány a nekončí na skládkách jako nepotřebný odpad bez dalšího využití.

Třídíte odpad? To je skvělé. Tak proč netřídit i pneumatiky? Dejte pneumatice druhý život a odevzdejte je na to správné místo – na místo zpětného odběru.

Děkujeme, že společně můžeme vytvářet lepší svět.

odbor KOM a společnost ELT Management Czech Republic