Jak probíhá lokální síťování služeb pro ohrožené děti na Blanensku

14. března 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1577×

Pro dítě a jeho vývoj je důležité vyrůstat v rodině, zažívat pocit bezpečí, přijetí, mít oporu rodiče či pečující osoby, která mu pomáhá dospět a osamostatnit se. Ne vždy tomu tak je.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Někteří rodiče se o dítě nedokážou dostatečně postarat, dítě může být svědkem domácího násilí či ho zažívat, opakovaně utíkat z domova, nechodit do školy apod. Takové děti a jejich rodiny obvykle přicházejí do kontaktu s pracovníky různých institucí a organizací, které se jejich situací zabývají a snaží se jim pomoct. Pracovat na propojení všech těchto aktérů je jedním z cílů a činností lokálního síťaře.

Kdo to je?

Jedná se o pracovníka projektu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí“. Jeho úkolem je podporovat spolupráci a komunikaci všech aktérů sítě, aby se ohroženým dětem a jejich rodinám dostalo včasné pomoci.

A kdo tvoří místní síť služeb?

Jsou jimi orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), sociální služby pro děti a rodiny, volnočasové služby, ale i např. pedagogové a další pracovníci škol či školských zařízení, pediatři a další.

Podporou jejich spolupráce se zabývá síťařka Eva Hlaváčková. „Na konci února se sešli pracovníci ze školství, z Odboru sociálních věcí, OSPOD a Odboru školství Blansko a zástupkyně místního akčního plánu vzdělávání, aby prodiskutovali možnosti vzájemné spolupráce ve prospěch ohrožených dětí. Nejvíce se diskutovala otázka práv a povinností vyplývajících pro jednotlivé aktéry ze zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Zástupci mateřských, základních a středních škol uvítali nabídku pracovnic OSPOD na další cílené setkávání. Na závěr bych ráda poděkovala zástupcům Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy Blansko, kteří poskytli prostory k setkání,“ doplnila síťařka Hlaváčková, která setkání iniciovala a věnuje se dalším tématům na základě zjištěných potřeb aktérů sítě.

Více informací o projektu MPSV, který je realizován od roku 2016 do konce června 2019 v 12 krajích ČR, najdete na www.pravonadetstvi.cz.

loga-83278-0_550.jpg

Eva Hlaváčková
lokální síťařka pro ORP Blansko

Projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí

www.pravonadetstvi.cz