Mezi seniory zavítal Český rozhlas

1. března 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 1500×

Beseda na téma „Jak se dělá rozhlas“ s ředitelem Českého rozhlasu Brno Jaromírem Ostrým, a moderátorem a vedoucím programů brněnského rozhlasového studia Jiřím Kokmotosem proběhla v Domě s pečovatelskou službou v ulici Pod Javory 14. února. Uvidět naživo ty, jejichž hlasy téměř denně slyšíme z rádia, poslouchat jejich veselé historky z natáčení, smích a povzbuzení do života, bylo pro seniory neopakovatelným zážitkem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Senioři mohli v průběhu besedy přispět do diskuse a podělit se s posluchači Českého rozhlasu o to, co na jeho vlnách rádi poslouchají. Odměnou každému, kdo se nebál mluvit na mikrofon, byla brožurka s recepty vydaná touto oblíbenou rozhlasovou stanicí,“ uvedla Iveta Čípková, vedoucí oddělení sociálních služeb.

Veselé vyprávění z natáčení folklorních pořadů s Jožkou Černým, občasné nahlédnutí do moderátorského života Josefa Veselého nebo vzpomínání na společně prožité chvíle. To je jen krátký výčet témat, která v průběhu besedy zazněla.

„Zavzpomínalo se i na rok 2009, kdy do Městského klubu důchodců v Blansku zavítal tehdejší šéfredaktor brněnského rozhlasu Jaromír Ostrý, aby s literárně pěveckým souborem Lipka natočil na doporučení neznámé posluchačky vánoční vzpomínky na dětství, ke kterým patřily i koledy,“ připomněla Čípková.

Závěrem besedy zazněla píseň „Vůně červencových trav“, v podání noneta pěveckého kroužku souboru Lipka, odvysílaná právě Českým rozhlasem v témže roce.

V domě s pečovatelskou službou stále žijí pamětníci, kteří se osobně účastnili natáčení této skladby v rozhlasovém studiu. „Jsme rádi, pokud se podaří takové setkání po mnoha letech zprostředkovat, a společně si zavzpomínat,“ zaznělo z úst Jaromíra Ostrého.

A právě touto vzpomínkou, nahrávkou na starém magnetofonovém pásku, se obyvatelé domu s pečovatelskou službou s oběma pány rozloučili. Příjemné posezení pak bylo ukončeno malou autogramiádou.

Příští vzpomínkové natáčení připravuje Český rozhlas Brno v prostorách domu s pečovatelskou službou 8. března 2018.

red