Po češkovickém rybníce se v sobotu proháněly žehličky

5. března 2018, sport, přečteno: 1764×

Rybník za hotelem Panorama v Češkovicích v sobotu 3. března hostil open akci Žehling 2018. Toto ryze moravské sportovní odvětví prověřilo žehlení na přesnost i na dálku jednotlivců nebo družstev.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Žehling“ je výhradně zimní sport vhodný pro obě pohlaví a každý věk. V družstvech žehlí každý člen žehličkou na cíl. Žehličky jsou družstvu přiděleny pořadatelem. Soutěže se mohl zúčastnit každý, kdo udrží moč i soutěžní nářadí.

Na rybníku se sešlo 32 soutěžících, kteří se nakonec rozdělili do osmi družstev. Klání přihlíželo asi 20 diváků. Cíl představovala tyčka s konvičkou, aby byla v dálce vidět. Kdokoliv poslal žehličku po ledě tak přesně, že se dotkla tyčky, musel si s hlavním rozhodčím dát panáka. Po prvním kole, kdy soutěžící dostali žehličky „do ruky“ už padaly panáky ve velkém. Proto měl hlavní rozhodčí dva pomocné rozhodčí.

„Doping pro hráče je v této hře povolený, ba přímo doporučovaný. Naopak nadopované žehličky jsou podobně jako ruští sportovci vyřazeny ze soutěže, a to především ve druhé disciplíně v šouchání žehličky na dálku,“ vysvětlil pravidla hlavní rozhodčí a organizátor v jedné osobě Petr Jasaň.

První zmínky o žehlingu jako o původním, ryze moravském, sportovním odvětví lze v místním tisku dohledat někde na konci již prošlého milénia. To pár nadšenců odmetlo na rybníku první dráhu a první žehličky zasvištěly po hladině rybníka za hotelem Panorama v Češkovicích.

Letošní ročník se konal na poslední chvíli, kdy zima byla k pořadateli vlídná a nakonec zajistila zamrznutí rybníka. Účastníci se sjeli z blízkého okolí, ale nechyběli ani pravidelní závodníci, starší pár z Brna.

Brno bude letos dalším hostitelským městem tohoto jedinečného sportu. Pokud jste tedy nestihli češkovické klání, máte možnost tento víkend na ledové ploše v Brně u Jošta.

red