V blanenské galerii oslaví svátky jara. Velikonočním tvořením

20. března 2018, kultura, přečteno: 1459×

V Galerii města Blanska letos oslavy Velikonoc propojí výtvarné umění s tradičními velikonočními zvyky a objekty. Zajímavý program tu bude čekat nejen na ty nejmenší tvůrce, ale i na větší děti a dospělé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Program určený spíše pro ty odrostlejší příznivce lidového tvoření, nazvaný jako „Velikonoční zvyky a tradice v různých podobách“, proběhne ve dnech 20.–21. března od 16 do 19 hodin. Ke spolupráci pracovníci galerie v tomto případě přizvali Lucií Králíkovou, která se zabývá tradicemi v původních i současných podobách. Vstup je volný.

„K vidění bude instalace fotografií a jarních rostlinných objektů z městské divočiny, které Lucie vytváří. Součástí programu bude i její výklad na téma velikonočních tradic, jejich vývoje a nový pohled na ně. Dále vytvoříme z papíru a přírodnin ozdoby na vystrojení ‚líta’ – tradičního velikonočního objektu,“ láká k návštěvě galerie její vedoucí Jolana Chalupová, která věří, že setkání s Lucií Králíkovou může být velmi podnětný.

Naopak velikonoční dílny, letos inspirované rostlinami a přírodními motivy, jsou spíše určeny pro nejmenší návštěvníky. „S dětmi si vyrobíme skořápky oseté řeřichou, papírová vejce zdobená přírodními motivy nebo ‚čokovajíčko’ na lžičce se sušenými plody,“ upřesňuje Chalupová.

Návštěvníci galerie budou moci zhlédnout rovněž ukázku velikonočních vajec barvených přírodními pigmenty. Vstupné je 40 Kč na osobu, malí tvůrci by si navíc neměli zapomenout pracovní oděv. V zápalu tvoření totiž podle galeristů hrozí ušpinění.

Velikonoční dílny proběhnou ve dnech 27. března od 15 do 17 hodin, 28. března od 15 do 19 hodin a 29. března pak od 10 do 15 hodin.
red