V oblasti komunální údržby se stále něco děje

21. března 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 1911×

V uplynulém roce se ve městě Blansku podařilo v rámci komunální údržby zrealizovat celou řadu akcí, které přispěly ke zvýšení komfortu obyvatel nejen města samotného, ale i jeho částí. V podobném trendu budou Blanenští pokračovat i letos.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jednou z nejdůležitějších, ale také finančně nejnáročnějších akcí v loňském roce byla výstavba komunikace na Familiích v Horní Lhotě. Na vybudování kompletně nové silnice, včetně všech podkladových vrstev v ní, výstavbu stoky a odstranění starých dřevin uvolnilo město ze svého rozpočtu více jak 1,2 mil. korun,“ uvedl místostarosta Jiří Crha, který také připomněl, že nová silnice plní funkci hlavní přístupové páteřní komunikace v uvedené lokalitě.

havlickova-ulice-55772-0_550.jpg
V ulici Havlíčkově, od křižovatky s ulicí Stařeckého po křižovatku s ulicí Wolkerovou, loni proběhla rozsáhlá oprava vodovodu a kanalizace. Komunikace v ulici následně získala nový povrch. Jakmile počasí dovolí, ještě dojde na položení obrusné vrstvy komunikace a předláždění dotčeného chodníku. Foto: S. Mrázek

„Obyvatelé města také jistě zaznamenali změny k lepšímu podél toku Sloupečníku, od stavebnin až po zaústění potoka do řeky Svitavy. V rámci celkové revitalizace uvedené lokality došlo na sanaci dřevin a odstranění ruderálních porostů. U Salmova jezu tak vznikl prostor, kde budou na jaře vysazeny stromy. Vznikne zde malá klidová zóna,“ upřesňuje blanenský místostarosta.

„Velký problém městu způsobila větrná smršť, která se loni na podzim prohnala celou Českou republikou. S jejími následky se potýkáme vlastně do dnešních dnů. I když na první pohled se může zdát, že strom je zdravý, často bývá opak pravdou. Muselo tak například dojít k rychlému zásahu v zámeckém parku, kde hrozilo vyvrácení vzrostlé lípy a javoru,“ pokračuje ve svém výčtu Crha.

Mnoho dalších stromů v zámeckém parku, na náměstí, ale i v jiných lokalitách v Blansku je na pokraji životnosti s tím, že dříve nebo později bude muset dojít k jejich sanaci a výsadbě stromů nových. Kácení dřevin většinou obyvatelé města nesou nelibě, o čemž svědčí časté dotazy, které zaznívají i na webových stránkách města v sekci Otázky a odpovědi.

„Mohu ubezpečit všechny ty, kteří se o danou problematiku zajímají, že jakýkoliv zásah do zeleně je vždy konzultován se státní správou ochrany přírody a krajiny, nechávají se zpracovávat dendrologické posudky a podobně,“ připomíná první místostarosta, který si v oblasti údržby zeleně chválí spolupráci s Technickými službami.

Nemalé finanční prostředky byly rovněž investovány do opravy chodníků ve městě. Jen za uplynulý rok to bylo zhruba 9 mil. korun. Blanenští přistupují k jejich opravě zejména po rekonstrukci plynovodů. Díky spolupráci s plynaři tak původní dlaždice postupně nahrazuje moderní zámková dlažba. 

hriste-palava-58589-0_550.jpg
Revitalizací prošlo loni na podzim dětské hřiště v Horní Palavě. Kromě nového oplocení zmizela nevzhledná stavební buňka, došlo i na odstranění náletových dřevin. Poslední fáze úprav přijde na řadu v jarních měsících, bude jí plánovaná oprava chodníku. Foto: J. Franchi

Ve spolupráci s Městskou policií se také podařilo odstranit z městských parkovišť dvanáct autovraků.

red