Kryté lázně v Blansku projdou proměnou. O její konkrétní podobě rozhodnou zastupitelé

17. dubna 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 3218×

Letos Blanenští vyčlenili ze svého rozpočtu sedm milionů korun na opravu nefunkčního posuvného dna plaveckého bazénu. Ukázalo se však, že jeho rekonstrukci bude nutné spojit s pořízením nerezové vany. Zcela nový bazén tak plavci vyzkouší nejdříve na podzim příštího roku. Pak přijde na řadu kompletní rekonstrukce budovy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Budova krytých lázní v Blansku pochází z osmdesátých let minulého století. Dosud v ní byla Službami Blansko, které provozují všechna městská sportoviště, prováděna pouze běžná údržba. Dnes jsou blanenské lázně prakticky na hranici životnosti.

„Původně posuvné dno, které bylo ve své době revoluční technologií, přestalo plnit svůj účel. Muselo se zafixovat s tím, že na jeho opravu jsme pamatovali již v rozpočtu na tento rok. Po konzultaci s projektantem ale vyšlo najevo, že v dobrém stavu není ani samotná vana bazénu. Z finančních ale i časových důvodů jsme se proto rozhodli provést opravu obojího společně, a to v průběhu příštího roku,“ uvedl starosta města Ivo Polák.

Práce spojené s kompletní opravou bazénové vany a výměnou posuvného dna na perforovaný nerezový plech proběhnou v době letní přestávky, tedy od června zhruba do poloviny října. To vše vyjde městskou pokladnu zhruba na dvacet milionů korun.

kryte-lazne-92210-0_550.jpg
Budova krytých lázní na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka v Blansku. Foto: J. Franchi

Tím ale vše nekončí. Blanenští jsou si vědomi toho, že rekonstrukce celého objektu krytých lázní je nevyhnutelná. Ta bude součástí druhé etapy úprav. Jak budou lázně v Blansku vypadat dosud není jasné. Rozhodnou o tom zastupitelé.

„Na základě předložených studií posoudí konkrétní investiční záměr a zvolí si variantu, kterou podpoří. V úvahu připadá jak zachování tradice plaveckého bazénu s rozšířením o další služby typu parní lázně, tak razantní proměna ve wellnessové centrum s řadou atrakcí, jako je tomu například ve Vyškově nebo v Kuřimi. Vyřešit je třeba také bezbariérový přístup do budovy, který dosud v lázních citelně chybí,“ dodal starosta Polák.

Dotace vypsány nejsou, k pokrytí nákladů tedy připadají v úvahu pouze vlastní zdroje nebo úvěr. Řádově lze uvažovat o investici přesahující padesát milionů korun. Devadesátimilionový úvěr na aquapark splatili Blanenští v letošním roce. Ani ten se do budoucna neobejde bez dalších investic. Tou nejbližší bude výměna nevyhovujícího rozvaděče elektřiny.

„Ačkoli budova krytých lázní neprošla během posledních dvaačtyřiceti let zásadními úpravami, Služby Blansko řádně zajišťují její údržbu. Musím se vrátit k nedávné události, kdy médii a sociálními sítěmi proběhla zpráva o propadnutí stropu do bazénu. Ve skutečnosti šlo o uvolnění tří papírových podhledů, na které kapala voda z prasklého vnitřního dešťového svodu. Ty se po dopadu do vody rozmočily, a proto bylo nutné bazén uzavřít, papír z vody vysát a následně vodu přefiltrovat. Závada, ke které může dojít i v novostavbě, byla okamžitě odstraněna tak, aby nebyl nijak omezen provoz,“ vyvrátil jakékoli pochybení blanenský starosta.

red