Nejlepší student francouzštiny Jihomoravského kraje je z Gymnázia Blansko

3. dubna 2018, ostatní, přečteno: 2227×

Krajské kolo Olympiády ve francouzském jazyce, které se konalo v prostorách Alliance française de Brno, proběhlo ve středu 21. března 2018. Již tradičně se soutěže zúčastnili i studenti blanenského gymnázia.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jednalo se o trojici vítězů školního kola v kategoriích A1, B1 a B2. V kategorii A1 soutěžila Adéla Nechvátalová ze třídy kvarta A, v kategorii B1 Martin Svoboda z kvinty A a v kategorii B2 pak Tomáš Jirkův ze septimy B.

Vítězem krajského kola v kategorii B2 se stal Tomáš Jirkův a postoupil tak do ústředního kola, které proběhne 14. května 2018 ve Francouzském institutu v Praze. Zde se utká se třinácti vítězi regionálních kol z celé České republiky. Bude reprezentovat nejen mateřské Gymnázium Blansko, ale celý Jihomoravský kraj.

Není to poprvé, kdy francouzština na blanenském gymnáziu zaznamenala tak velký úspěch. Absolvent Tomáš Rybář zvítězil v celostátním kole v kategorii A1 v roce 2012, a stal se tak nejlepším francouzštinářem v republice.

Současné i minulé úspěchy blanenských gymnazistů dokazují, že francouzský jazyk není tak obtížný, jak se může na první dojem zdát. A mohou být i motivací při výběru jazykové přípravy, kterou nabízí Gymnázium Blansko.

Tomáši, držíme Ti palce, hodně štěstí a zlom vaz.“

soutez-ve-francouzstine-40160-0_550.jpg

soutez-ve-francouzstine-65352-0_550.jpg
Úspěšný francouzštinář Tomáš Jirkův. Foto: archiv autorky

Ivana Jakubcová
Gymnázium Blansko