Blanenští přijali pozvání k účasti na Komárňanských dnech. Na Slovensko se vypravili i strážníci a cyklisté

18. května 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 1543×

Představitelé města Blanska odjeli na oficiální návštěvu do slovenského Komárna závěrem měsíce dubna. Ve stejné době zde blanenští strážníci zabodovali ve střelecké soutěži a cyklisté blanenského cykloklubu NASAvky se zúčastnili cyklistického závodu Csárda túra.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pro blanenskou delegaci, ve složení Ivo Polák, starosta města Blanska; Josef Kupčík, tajemník městského úřadu; a ředitel městské policie Martin Lepka, byl připraven zajímavý program.

„Navštívili jsme komárenskou pevnost, kde nás náš průvodce seznámil s postupem prací spojených s opravami obrovského komplexu, který původně využívali sovětští vojáci. Obnova této výjimečné památky se samozřejmě neobejde bez výrazného toku financí v rámci národních i evropských dotačních programů. Naši slovenští partneři ale nespoléhají pouze na ně. Snaží se vytvářet co nejlepší podmínky pro různé lokální podnikatelské subjekty, které jednotlivé hlásky pevnosti využívají například pro svou restauratérskou činnost,“ informoval o výsledcích návštěvy na Slovensku blanenský starosta Polák, který ocenil nápady a chuť místních podnikatelů investovat soukromé finanční prostředky do objektu, a přispět tak rozvoji cestovního ruchu.

pevnost-v-komarne-48691-0_550.jpg
Rekonstrukce pevnosti v Komárně a její smysluplné využití je pro místní samosprávu dlouhodobě největším „oříškem“. Foto: archiv I. Poláka

Drobní podnikatelé nacházejí v poslední době uplatnění i v místních loděnicích. Ačkoli to kdysi býval jeden z největších zaměstnavatelů v regionu, aktuálně jsou téměř mrtvé. „Měli jsme možnost zde navštívit malou soukromou čokoládovnu nebo pražírnu kávy, což dokazuje, že podobnou lokalitu lze využít i jinak,“ dodal Polák. Připustil však, z větší části je ale zmíněný areál stále prázdný.

Delegace z Blanska přijala rovněž pozvání do Klubu seniorů v Komárně, kde došlo na vzájemnou diskuzi na téma prohloubení spolupráce s Městským klubem důchodců v Blansku. Blanenští senioři se právě v těchto dnech účastí oslav 40. výročí působení slovenského klubu, zhruba stejně dlouho také trvá přátelství mezi oběma institucemi.

V rámci slavnostního večera se Blanenští setkali nejen s primátorem Komárna László Stubendekem, ale i se zástupci dalších partnerských měst.

vyuziti-pevnosti-40777-0_550.jpg
V jedné z původních hlásek pevnosti vznikla díky aktivitě soukromého subjektu moderní restaurace. Foto: archiv I. Poláka

Družstvo Městské police Blansko se v Komárně ve stejném období zúčastnilo Mezinárodní střelecké soutěže o putovní pohár primátora, známé spíše jako Memoriál Karola Zsapku.

Ve střelbě ze služebních zbraní se utkalo celkem devatenáct družstev ze Slovenska, Polska, Maďarska a České republiky. Čtyřčlenné družstvo blanenské městské policie se nakonec umístilo v soutěži zahraničních účastníků na vynikajícím druhém místě.

straznici-v-komarne-24808-0_550.jpg
Blanenští strážníci si z Komárna přivezli stříbro. Foto: archiv MP Blansko

Cyklisté blanenského cykloklubu NASAvky odjeli do Komárna, aby reprezentovali Blansko v rámci cyklistického závodu Csárda túra, který letos vstoupil již do šestnáctého ročníku.

„Závod se konal na několika tratích. Konkrétně naše skupina projela 40kilometrovou trať. Okruh Classic 40 se jel tentokrát v opačném směru. Nejprve po místních silnicích ven z Komárna a na závěr po příjemné asfaltované cyklostezce proti proudu Dunaje zpátky do cíle. Na rozdíl od předešlých dvou ročníků nám také více přálo počasí, odpolední teploty vystoupaly až na sedmadvacet stupňů,“ uvedl Jindřich Pelan, jeden z blanenských závodníků.

Tradičního cyklistického závodu se zde letos zúčastnilo celkem 488 soutěžících, kteří dohromady najeli neuvěřitelných 23 175 kilometrů.

nasavky-87270-0_550.jpg
Blanenské NASAvky se setkali se Zoltánem Bujnou (uprostřed), členem místního klubu „Svobodní poutníci“, který akci každoročně organizuje. Foto: archiv J. Pelana

red