Jak se slaví svátky u nás či u německých sousedů zkoumaly děti v rámci mezinárodního projektu

14. května 2018, ostatní, přečteno: 1229×

Projekt výměnných pobytů mezi Základní školou T. G. Masaryka v Blansku a Stadteilschule Arheilgen v Darmstadtu, SRN úspěšně probíhá již čtrnáctým rokem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

logo-fondu-88483-0_550.jpgKdyž jsme v roce 2004 poprvé vyjeli do Darmstadtu, netušili jsme, že se nám podaří vytvořit takto dlouholetou tradici.

Velmi nás těší, že se spolupráce s německými přáteli stále úspěšně rozvíjí. Je to jistě i zásluhou paní Sibylle Schaldach, která je hlavní organizátorkou za německou stranu.

Je třeba ale také zmínit významnou podporu, kterou máme od vedení obou škol, a v neposlední řadě i Česko-německý fond budoucnosti, který nám na základě námi zpracovaného projektu vždy poskytne dostatečné finanční prostředky na naši činnost.

V letošním školním roce jsme se v našem projektu zabývali tím, jak se slaví různé svátky u nás a u německých sousedů. Samozřejmou součástí projektu je ovšem i rozvíjení vzájemných přátelských vztahů a komunikativních schopností žáků, v neposlední řadě i seznámení se s reáliemi, proto jsme se snažili německým přátelům ukázat naše město Blansko, samozřejmě i Moravský kras a Brno.

vymenny-pobyt-94494-0_550.jpg
Návštěva z Německa měla možnost poznat také krásy Moravského krasu. Foto: archiv autorky

Německá strana vyjádřila velkou spokojenost s pobytem u nás i s programem, který jsme pro ně připravili. Vzhledem k tomu, že na obou stranách trvá zájem o pokračování spolupráce, byl dohodnut další termín našeho setkání na příští školní rok, a tak na jaře roku 2019 zamíří děti z naší školy do německého Darmstadtu. Žáci obou skupin tak budou mít možnost opět se setkat a rozvíjet již navázané přátelské vztahy.

Radka Burgetová
vyučující NJ,
ZŠ T. G. M. Blansko