Blanenský baseballista David Farkaš si v sobotu zahraje v All Star Game

22. června 2018, tiskové zprávy, přečteno: 3525×

David Farkaš je sportovním unikátem, který v Česku nemá obdoby. Přestože mu od narození chybí levé předloktí, vůbec byste to na něm při jeho působení na hřišti nepoznali.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Při hře kvůli svému hendikepu absolutně nevyčnívá, pokud se tedy zrovna neblýskne šťavnatým hitem do zadního pole a nesklidí bouřlivý potlesk za krásný odpal, kterým odrovná i nejlepší nadhazovače české extraligy.

Farkaš, hráč extraligového týmu Olympia Blansko, hraje baseball na nejvyšší možné české úrovni. Navíc se poprvé v kariéře účastní All Star Game. „Pozvaní jsou nejlepší hráči, neskutečně se na to těším,“ prohlásil jednoruký baseballista o akci, která se s podporou Magistrátu hlavního města Prahy uskuteční v sobotu 23. června na Eagles Praha v Krči.

ben-frankie-72672-0_550.jpg
David Farkaš si v sobotu zahraje v All Star Game. Foto: archiv Olympie Blansko

David si život bez sportu neumí představit. Pokoušel se hrát fotbal a tenis, uchvátil ho však baseball, a je v něm více než dobrý. Umí házet, chytat, ale co víc – dokáže míč odpálit tak, aby ho nikdo nechytil. Jak je to možné? „Snažím se pálit na levé straně, jako kdybych hrál bekhend jednoruč. Levou rukou si pálku pouze přidržuji, pak švihnu. Hodně mě to baví,“ popisuje blanenský extraligový hráč.

Ve statistice odpalů je David na 56. místě ze 107 baseballistů z domácích klubů, kterým se podařilo dát alespoň jeden hit (úspěšný odpal, při kterém se pálkař bezpečně dostane na metu).

„Myslím, že se mi v této sezoně dařilo, dal jsem o jeden úspěšný odpal více než v té loňské,“ konstatoval Farkaš, který s týmem Olympia Blansko skončil po základní části Extraligy na osmém místě, tedy o 2 příčky lépe než v loňské sezoně.

David si vede velmi dobře také jako nadhazovač. Jeho snem je však odpálit homerun. Příležitost si ho splnit dostane při All Star Game, kdy nejlepší hráči z domácí baseballové extraligy tvoří výběry týmů Východ a Západ.

Ještě před zápasem bude probíhat populární Homerun Derby. Hráč, který odpálí nejvíce homerunů, obdrží luxusní hodiny od společnosti Perrelet v ceně 160.000 korun. Poté bude následovat koncert skupiny PORTLESS. Samotné utkání začne v 19:00 hodin.

Všem baseballovým i sportovním fanouškům vřele doporučujeme, aby si nenechali tento výjimečný sportovní zážitek ujít.

Radka Sitarová
Olympia Blansko