Kučera přivezl z Podolí juniorský bronz

21. července 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1391×

Vrcholná plavecká soutěž Letní mistrovství České republiky dorostu a dospělých probíhala od čtvrtka do neděle v padesátimetrové venkovní aréně v Praze Podolí. V působivém prostředí podolského bazénu se představily více jak čtyři stovky plavců ze třiaosmdesáti českých a moravských klubů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V náročném čtyřdenním programu se bojovalo nejen o domácí mistrovské tituly, ale také o limity pro účast na mistrovství Evropy, které se uskuteční první srpnový týden ve skotském Glasgow.

Mezi kompletní českou plaveckou elitu se z náročných kvalifikačních podmínek probojovali i plavci blanenského oddílu. Šestičlenné družstvo přivedl do Podolí jejich trenér Miroslav Špaček. Kategorii mladšího dorostu reprezentovali Kateřina Demová, Milan Kučera a Radim Švarc. Za dospělé pak startovali Veronika Zamazalová, Michal Vencel a Jan Vencel.

podoli-praha-71073-0_550.jpg
Plavecký areál v pražském Podolí. Foto: archiv autorky

Největší naděje na vynikající výsledky se vkládaly do loňského žákovského mistra ČR Milana Kučery. Ten se letos již zařadil do kategorie mladšího dorostu. Juniorské kategorie zahrnují vždy dva ročníky. Proto ti mladší, což je případ blanenského šampióna, mají mnohem těžší pozici probojovat se na medailové posty.

Navíc ve vzduchu visela obava, zda mu vydržela forma po čerstvě doléčeném zranění kotníku. A opravdu od prvních startů se zdálo, že se obavy vyplní. Osobáky nepadaly a k předním místům ve výsledkové listině se přiblížil pouze na stovce motýlek, kde doplaval v odpoledním finále pátý.

milan-kucera-start-99885-0_550.jpg
Milan Kučera na startu na dráze č. 6. Foto: archiv autorky

Poslední den šampionátu však přece jen medaile zacinkala. Na padesátce motýlek se probojoval do finále mladších juniorů a v něm si po krátkém, ale zato velmi napínavém souboji na hranici osobního rekordu doplaval pro bronzovou medaili.

Ve stejné kategorii se neztratila ani Kateřina Demová. Výrazný osobní rekord na nejdelší bazénové trati patnáctistovce kraul jí zajistil vynikající páté místo. Díky osobním rekordům v rozplavbách na stovce prsa a motýlek postoupil z osmého místa do odpoledního semifinále mužů také nejstarší blanenský plavec Jan Vencel. V obou startech mu patřilo osmé místo. Na postup do finále open (muži, dorost, žactvo) to však nestačilo.

Věra Vencelová
ASK Blansko