V Blansku se konal kulatý stůl na téma „Stárneme doma“

10. července 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 1487×

Zástupci sociálních služeb, proseniorských organizací, ale i zájemci z řad veřejnosti i samotných seniorů se sešli v úterý 19. června v Dělnickém domě v Blansku na akci kulatý stůl na téma Stárneme doma.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V úvodu představil ředitel záchranné služby Jihomoravského kraje Milan Klusák tzv. Seniorskou obálku. Projekt Seniorské obálky byl vytvořen ve spolupráci jednotlivých složek záchranného systému a má pomoci zejména seniorům v případě nouze k rychlé záchraně.

„V podstatě se jedná o obálku s formulářem, do kterého senioři (i za pomoci příbuzných nebo svého praktického lékaře) vyplní základní údaje o svém zdravotním stavu, užívaných lécích, kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Obálku umístí na viditelné místo ve svém bytě nebo domě. Tyto údaje poslouží v případě zásahu záchranářů v domácnosti,“ vysvětluje Iveta Čípková, vedoucí oddělení sociálních služeb.

kulaty-stul-na-tema-starneme-doma-29767-0_550.jpg
Seniorskou obálku představil účastníkům kulatého stolu Milan Klusák, ředitel záchranné služby Jihomoravského kraje. Foto: M. Hejčová

Celý den se tak nesl v duchu přednášek a příspěvků, které přibližovaly problematiku přípravy na stáří. Účastníci se například dozvěděli, že by měli včas přemýšlet o podobě svého bydlení, a to zejména s ohledem na různé bariéry, jako jsou schody, úzké dveře apod.

Stejně tak by se měl každý jedinec zodpovědně stavět při výdělečné činnosti k odvodům na důchodové pojištění, aby nebyl při žádosti o starobní důchod nemile překvapen jeho výší. Neméně důležitou oblastí je udržování fyzické a psychické kondice, která má vliv na kvalitu prožívání seniorského věku.

„Některé příspěvky se dotkly i citlivé oblasti dožívání a umírání blízkých osob v domácím prostředí. Účastníci akce se zde tak mohli dozvědět, že i při prožívání těchto těžkých chvil existují organizace, které jim mohou v takové situaci poskytnout podporu a pomoc,“ připomněla na závěr vedoucí oddělení sociálních služeb.

red