Proč je dobré třídit odpady

8. srpna 2018, tiskové zprávy, přečteno: 9478×

Velká úspora energie je jedním z mnoha důvodů, proč má smysl odpady třídit. Ale to není vše. Tříděním odpadů se prokazatelně šetří také primární zdroje surovin jako je ropa, uhlí či sklářské písky. Věděli jste například, že tříděním a recyklací odpadů ušetříme ročně 20,3 milionů GJ energie, což je produkce jaderné elektrárny Temelín za téměř 160 dnů? Tolik energie spotřebuje v průměru za rok zhruba 300 tis. domácností.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Možností využití vytříděných odpadů je opravdu mnoho. Aby se dal odpad z našich domácností dále recyklovat a využít, je důležité, aby byl správně vytříděný. Pro jeho třídění slouží známé žluté, modré, oranžové, zelené ale i bílé kontejnery, které jsou navíc označené nálepkami podle toho, co do nich patří.

Zhruba polovinu z těchto odpadů lze totiž znovu smysluplně využít, dají se dále třídit a recyklovat. Z vytříděných PET lahví se dnes vyrábějí nové PET lahve. Z třiceti recyklovaných PET lahví se může vyrobit jedna dětská fleecová mikina, na tričko jich stačí pouze deset. Recyklované PET lahve jsou součástí mnoha dalších výrobků, s kterými přicházíme denně do styku a ani si neuvědomujeme, z čeho vznikly.

Ze směsných plastů se vyrábějí např. plastové chodníky, obrubníky, protihlukové stěny kolem rychlostních silnic a dálnic, přepravní palety, plotové plaňky či zatravňovací dlažba. Ze stavebních prvků vznikají dětské klouzačky nebo prolézačky.

Z patnácti kartonů od džusů nebo mléka se vyrobí v papírnách tolik papíru, ze kterého se dá vyrobit dětské leporelo, z deseti časopisů vznikne jedna kartonová krabice na televizi. Z pěti běžných skleněných lahví se dá vyrobit například nová váza.

Z vytříděného skla se nejčastěji vyrábí sklo obalové – lahve na minerálky, alkohol a pivo, zavařovací sklenice a různé skleněné výrobky. Sklo se také používá jako přísada do speciálních druhů betonů, brusných hmot, tepelných izolací a podobně.

Papír se nejčastěji recykluje v papírnách na nový papír. Tímto způsobem může být použitý až sedmkrát. Další možností jeho recyklace je výroba tepelných izolací nebo příměsí do stavebních hmot.

Dobře využitelný je i nápojový karton. Mimo nového papíru se z něj vyrábí i lisované a izolační desky, které se používají ve stavebnictví jako alternativa sádrokartonových desek nebo při výstavbě montovaných rodinných domů.

Není tedy pochyb o tom, že třídění odpadů má smysl! Jak vypadá takový „recyklační koloběh“ si můžete prohlédnout níže.

kolobeh-recyklace-38295-0_550.pngVíce informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz

EKO-KOM, a. s.