Dvacet roků festivalu Rajbas, dvacet stromů pro Moravský kras

26. srpna 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1822×

Festival Rajbas si většina lidí spojí s dalekými cestami a výkony extrémních sportovců na horách, na vodě i pod ní, v podzemí nebo i ve vzduchu. Při dvacátém výročí festivalu se jeho organizátoři rozhodli zvýraznit jednu trošku opomíjenou věc. Skutečnost, že místem pro všechna zmiňovaná dobrodružství je příroda.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V ochraně přírody nejde pouze o záchranu deštných pralesů, ale drobnou věc můžeme udělat i u nás doma. S nápadem spojit dvacáté výročí festivalu s malým poděkováním přírodě, přišel člen jeho organizačního týmu přírodovědec Zdeněk Špíšek.

Upozornil, že v celé Evropě ubývá starých stromů a zdá se, že u ovocných to platí dvojnásob. Pro města se staly ovocné stromy spíše přítěží a ovoce je považováno za odpad, který znečišťuje ulice. Dříve bylo běžné jít krajinou a u cesty si utrhnout třeba jablko. Dnes o staré ovocné aleje kolem cest není pečováno, mnohdy jsou necitlivě prořezávány a káceny. Naše krajina tím ztrácí svou přirozenou členitost, která je důležitá i pro přežití řady druhů rostlin a živočichů.

20 roků festivalu Rajbas, 20 stromů pro Moravský kras“ organizátoři neplánují pojmout jako nějakou hromadnou akci. Myšlenka spočívá v připomenutí, že každý vysazený strom je dobrý pro přírodu a zároveň přínosem pro lidi, kteří zde žijí nebo aktivně tráví volný čas.

Stromky vybral a sám vypěstoval autor nápadu Zdeněk Špíšek. Při výběru vycházel z mapování stromů, které zde rostly a dosud rostou. Záměrně zvolil odrůdy, které jsou odolnější a dlouhověké. Budou to staré odrůdy jabloně, třešně a oskeruše. Za každým stromkem stojí spousta práce, některé podnože vypěstoval od semínka, jiné na plané třešni nebo jabloni.

Samozřejmě, že dnes nejde jen tak někde samozvaně vysazovat stromky. Výběr vhodným míst a výsadba devatenácti stromků na různých místech krasu bude probíhat ve spolupráci s CHKO Moravský kras a spolkem OKRAS. Dvacátý stromek bychom rádi symbolicky vysadili přímo v Blansku – dějišti festivalu a pomyslné bráně Moravského krasu.

Máte nápad, kde by se hodilo v Blansku tento ovocný strom zasadit? Vlastní sázení proběhne sice až v polovině října, ale na e-mailu horizont.cz@seznam.cz se už nyní těšíme na Vaše návrhy.

rajbas-vysadi-stromy-39096-0_550.jpg

Horizont Blansko