Letošní léto potvrdilo důležitost investic do vodovodů

5. října 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1826×

Blanensko bylo v letošním roce označeno jako nejsušší oblast Moravy. V této souvislosti se lidé nejen z Blanska, ale i okolních obcí stále častěji ptají, zda se může stát, že nebude stačit pitná voda a jak je na to VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., jako největší provozovatel vodovodů a kanalizací v regionu, připravena.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Podle ředitele boskovické divize VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a. s., Petra Fialy, jsou domácnosti a firmy v okrese Blansko zásobovány pitnou vodou pouze z podzemních zdrojů, jejichž hladina v drtivé většině v letošním horkém létě postupně stále klesala. Na řadě míst okresu, především na Boskovicku, bylo proto nutné přistoupit k navážení vodojemů cisternami, aby lidé nezůstali úplně bez vody. Navezeny tak byly více než tři miliony litrů vody.

Situace města Blanska je mnohem více komfortnější, protože jeho výhodou je jeho napojení na skupinový vodovod, který přivádí do města vodu z velkokapacitních zdrojů ze Spešova, Lažan i z Velkých Opatovicích. Tento páteřní vodovod byl v minulých letech Svazkem vodovodů a kanalizací zrekonstruován za více než 300 milionů korun, čímž se obnovila nejdůležitější vodovodní páteř na okrese. Právě délka, dostatečná kapacita vodovodu a jeho napojení na tři různé velkokapacitní zdroje umožňuje vodárenským pracovníkům v případě nedostatku vody v jednom z nich využít i pro vzdálenější oblasti jiný zdroj pitné vody. To může pomoci nejen v době sucha, kdy je v některém zdroji méně vody, ale například i při náhlém znečištění zdroje, rozsáhlé poruše nebo jiném problému.

I z těchto důvodů se snaží VAS napojovat na skupinové vodovody co nejvíce obcí. Této možnosti nedávno využily například Ostrov u Macochy, Okrouhlá, Pamětice, Cetkovice a další. Napojení na skupinový vodovod Blansko by mělo brzy také zlepšit zásobování obyvatel vodou v obcích Vavřinec a Veselice. V neposlední řadě se podařilo napojit desítky vodojemů na centrální dispe­čink VAS, takže dodávka vody v těchto lokalitách je pod kontrolou 24 hodin denně a v případě úbytku vody mohou pracovníci VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a. s., reago­vat prakticky okamžitě. Aktuálně je také vydáno stavební povolení a podána žádost o dotace na rozsahem největší projekt tohoto druhu s názvem „Pitná voda Jedovnicko“. Ten řeší rekonstrukci úpravny vody v Jedovnicích a rozšíření vodovodu do okolních obcí, jako jsou Lažánky, Lipovec nebo Holštejn, a propojení jedovnické soustavy s blanenskou.

Zároveň investuje VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., ročně desítky milionů korun do obnovy dalších důležitých a poruchových vodovodů v mnoha lokalitách, čímž se podařilo snížit ztráty vody v síti na polovinu. To znamená, že pro uspokojení potřeb odběratelů potřebuje VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., z vodních zdrojů vyrobit daleko méně vody než dříve, což je samozřejmě zejména letos podstatné. Kdyby byly ztráty vody v po­trubích na úrovni před pěti lety, situace by v regionu byla obecně daleko horší a v některých lokalitách by došlo ke kolapsu.

V souhrnu se u všech těchto typů potřebných akcí jednalo o stamilionové investice a náklady, které mimo jiné samozřej­mě ovlivnily i cenu vody. Je důležité si uvědomit, že kdyby tyto akce realizovány nebyly, situ­ace by dnes byla podstatně komplikovanější.

Iva Šebková
tisková mluvčí VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a. s.