Svatý Martin po roce opět zavítá do Blanska

19. října 2018, ostatní, přečteno: 2881×

Bohatý třídenní program čeká na obyvatele města i jeho návštěvníky ve dnech od 9. do 11. listopadu. Milovníci historie, kultury, zábavy a gastronomie se po roce opět v Blansku sejdou na Vítání svatého Martina.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Patron města Blanska svatý Martin k nám letos poprvé zavítá v pátek 9. listopadu večer, aby se pozdravil se svými nejvěrnějšími příznivci, dětmi, na farním dvoře kostela, jenž nese jeho jméno. Cestu mu ukážou tisíce rozzářených světýlek z lampiček a lampionů, které si nejmenší obyvatelé města tradičně připravují, aby svému rytíři na bílém koni vzdali svůj hold. Dospělí si jistě nenechají ujít večerní koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou, který se uskuteční v Dělnickém domě.

Ve znaku gastronomie, tedy dobrého jídla a především dobrého pití, se pak ponese sobota 10. listopadu. Pestrou přehlídku mladých vín pod názvem Na víno s Martinem si připravilo Kulturní středisko města Blanska na sobotní odpoledne. K vínu patří i lidové písničky a cimbál. Obojí zajistí Cimbálová muzika Sylván v rámci svých tří vstupů. Na programu je také koncert multižánrové kapely The People. Ti nejmenší se mohou po roce opět těšit na doprovodný program plný pohádek, her a zábavného tvoření v rámci Svatomartinské družiny na blanenském zámku.

Neděle 11. listopadu už bude patřit Vítání svatého Martina, které zahájí slavnostní mše svatá s poděkováním za úrodu. Následovat bude historický průvod městem s patronem Blanska v čele, který se svou družinou na koních a v kočárech, nasměruje svoje kroky do zámeckého parku, hlavního dějiště oslav. Diváci se mohou těšit na tradiční jízdní klání v podání Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci, která je letos zavede do časů křížových výprav. Čtyři hlasy, čtyři nástroje a především čtyřnásobnou ženskou energii předvede kapela Euphorica se svým nezaměnitelným „world music“ repertoárem. Slavné melodie z klasiky, rocku i popu v úpravách pro elektrické smyčce pak předvedou další tři dámy, tentokrát členky smyčcového tria Inflagranti. Vyvrcholením nedělního svátečního dne pak bude jedinečná a podmanivá světelná show v podání skupiny Ilumia.

To je však pouhý nástin třídenního veselí, které letošní Vítání sv. Martina v Blansku nabízí. Podrobný program a veškeré informace najdete na https://martin.blansko.cz/ nebo na facebookovém profilu akce.

Plakát k akci ve formátu PDF

orientacni-tabule-25330-0_550.jpg

svaty-martin-23549-0_550.jpg

na-vino-s-martinem-57765-0_550.jpg

vitani-sv.-martina-47105-0_550.jpg
Vítání sv. Martina je po více než jedno desetiletí jednou z největších a nejúspěšnějších podzimních akcí na jižní Moravě. Fotografie: J. Franchi a S. Mrázek

red