Skupina anonymních alkoholiků Proměna oslavila sedmé narozeniny. Nemocnice byla u toho

27. listopadu 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1290×

Svou základnu má v místnosti Oblastní charity v Blansku na Starém Blansku, kam mohou docházet každou středu od 17:30 h všichni, kterým alkohol přináší starosti a problémy. Vítáni jsou i příbuzní či přátelé alkoholiků, skupina je přísně anonymní.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oslav sedmi let od založení blanenské skupiny Proměna se zúčastnili i zástupci Nemocnice Blansko, která s anonymními alkoholiky úzce spolupracuje pátým rokem.

„Přesně před pěti lety totiž přišli zakladatelé této skupiny Jirka a Tomáš do Nemocnice Blansko a nabídli nám svoje služby. Ani na vteřinu jsme tenkrát nezaváhali. Přesvědčil nás především osobní vzor těchto abstinujících alkoholiků,“ vysvětluje Kateřina Ostrá, tisková mluvčí nemocnice.

Vedení nemocnice v rámci spolupráce umožňuje členům skupiny docházet na lůžková oddělení a zprostředkovat pomoc lidem, o kterých si myslí, že by jejich pomoc mohli využít. „Věříme, že alkoholikovi může ze všeho nejvíc pomoci člověk, který ho v prvé řadě neodsoudí, který ho pochopí. Člověk, který zažil na vlastní kůži přesně to, co si v sobě tito zlomení lidé nesou. Je to totiž hlavně osobní a skutečný příklad, že nic není ztracené a že změna je možná,“ upřesnila Ostrá.

„Chtěli bychom blanenské skupině Proměna popřát především zdraví, stále tu neutuchající chuť konat svoji ‚službu’, pořád stejný úsměv na tváři, i když mnohdy to jde opravdu těžko, a v neposlední řadě vřelost, kterou nás již pět let ohromují. Také hodně nových členů, kteří zde dostojí toho, co tato skupina má ve svém názvu – proměnu. Přejeme jim i řadu dalších spolupracujících institucí a to, aby se veřejnost naučila vnímat abstinující alkoholiky ne jako okraj společnosti, ale naopak jako lidi, kteří si zaslouží respekt a uznání,“ dodala.

(redakčně zkráceno)

red