Taneční. Český fenomén, který v okolních zemích neznají

7. listopadu 2018, kultura, přečteno: 2372×

Tradice kurzů tance a společenské výchovy se u nás stále drží. Zájem mladých neupadá. Naopak. Letošní kurzy tance pro studenty a učně středních škol v Blansku navštěvuje dvě stě dvacet účastníků. Výjimkou není ani účast mládeže ze zahraničí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

To, že jsou taneční pro cizince velkou neznámou, potvrzují reakce zahraničních studentů, kteří se jich v Blansku pravidelně účastní v rámci studijního pobytu na Gymnáziu v Rájci-Jestřebí.

„Mladí lidé z Německa, Francie a Španělska se letos se svými pedagogy našim studentům představili typickou písní dané země. Perfektní ukázkou španělských kulturních tradic pak bylo taneční vystoupení učitelů, kteří nám předvedli flamenco,“ prozradil taneční mistr a lektor Jiří Míšenský, který se výuce tance a společenské výchovy věnuje se svou ženou Alenou již přes čtyřicet let.

Způsob výuky tance, na který jsme v Česku zvyklí, je pro cizí studenty zcela neznámý a má svoje kouzlo. „Je to pro ně zážitek, rok od roku vidím také posun v jejich zájmu o způsob, jakým se oblékají, změny jsou patrné i v jejich chování. Je evidentní, že jim skutečně záleží na tom, aby se předvedli v co nejlepším světle,“ připomíná Jiří Míšenský. Odměnou za jejich snahu jim bylo hned několik tanců, které se spolu se svými českými protějšky v rámci kurzů v Blansku naučili.

V rámci tanečních studenti tradičně projdou celkem deset lekcí. Jak si v tanci vedou, se mohou přesvědčit i jejich rodiče či prarodiče, pokud se rozhodnou navštívit jednu ze tří prodloužených nebo závěrečný ples. Nemusejí se spokojit s pasivním pohledem z balkonu, mohou zasednout ke stolu přímo na sále a společně si se svými dětmi zatančit. Zájem o ně je podle pořadatelů rok od roku vyšší.

„První prodloužená má charakter slavnostního plesu, studenti si sami připravují svůj program, ve kterém mají možnost ukázat ostatním, co umějí, čemu se věnují nebo co mají rádi. Nechybí ani módní přehlídka nebo volba nejsympatičtějšího tanečníka a tanečnice. Ta probíhá předáváním vlastnoručně vyrobených náhrdelníků nebo mašliček. Snažíme se učit mladé tomu, aby pro ně bylo přirozené obdarovat svůj protějšek kdykoli, bez nějaké konkrétní příležitosti,“ vysvětluje taneční mistr. Na tematické dárečky přijde většinou řada během druhé prodloužené v období Mikuláše. Rozloučením a vyvrcholením celého kurzu je pak závěrečný ples.

Na otázku, proč by měli mladí do tanečních chodit, existuje jednoduchá odpověď. Nejde pouze o to, že naučit se základním krokům několika tanců není rozhodně na škodu a že taneční kurzy výborně stmelují třídní kolektiv. Naučí se zde také základům společenského chování, dozví se jak správně vystupovat během konkurzu, výběrového řízení a podobně. Jde vlastně o jakousi přípravu na reálný život, naučí se navíc komunikovat, myšleno verbálně, což je v dnešní době něco, s čím si mládež často neví rady. 

tanecni-33755-0_550.jpg

tanecni-38619-0_550.jpg

tanecni-39752-0_550.jpg

tanecni-62889-0_550.jpg
Fotografie: S. Mrázek

Taneční kurzy ale nejsou primárně určeny pouze pro studenty středních škol. Tradičně je velký zájem i o kurzy pro dospělé. První kurz letos absolvovalo neuvěřitelných pětatřicet párů. Do pokračovacího kurzu se jich přihlásily další tři desítky.

Jana Franchi