Dva nové projekty podpoří na Blanensku osoby se závažným duševním onemocněním

30. prosince 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 1344×

Organizace Práh jižní Morava zajišťuje služby pro blanenské občany s duševním onemocněním již od roku 2015. Terénní tým Blanensko připravuje od dubna 2019 realizaci dvou nových projektů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projekt nazvaný „Zvládneme to“, který je realizovaný díky podpoře MAS Moravský kras, se zaměřuje na podporu mladých lidí s psychickým onemocněním ve věku 15–25 let a pomáhá jim při zvládání školy nebo při hledání práce.

Druhý projekt „Tým včasné intervence“, realizovaný ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví, bude zaměřený na multidisciplinární podporu lidí s první atakou schizofrenie. Na Blanensku tak přibude nový tým ve složení psychiatr, psycholog, psychiatrická sestra a sociální pracovník. Projekt by měl výzkumně prokázat důležitost včasných intervencí u lidí v začátku nemoci. Když těmto lidem bude poskytnuta podpora včas, tak se z nich nemusí stát chroničtí pacienti.

Organizace Práh jižní Morava již dříve na Blanensku realizovala několik menších projektů se zaměřením na propagaci služby v terénu. Mezi významné projekty lze zařadit vybudování metodického centra pro lidi s duševním onemocněním a jejich rodiny přímo v Blansku a bydlení pro osoby s duševním onemocněním v rámci projetu „Dobří sousedé jsou také na Blanensku.“ Snahou organizace je podporovat zaměstnávání osob s duševním onemocněním a pomáhat jim k návratu na trh práce.

Práh jižní Morava děkuje touto cestou za podporu a spolupráci především Městskému úřadu Blansko, Městskému úřadu Boskovice, Úřadu práce, Společnosti Podané ruce, Oblastní charitě Blansko a mnoha dalším, se kterými společně pomáhá lidem, kteří to potřebují.