Fukce prvního místostarosty je pro Františka Hasoně velká výzva

17. prosince 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 2191×

Prvním místostarostou byl František Hasoň zvolen na ustavujícím Zastupitelstvu města Blanska, které proběhlo 1. listopadu v Dělnickém domě v Blansku. Do svého úřadu nastoupil den poté. Dříve byl členem zastupitelstva a finančního výboru. V koalici zastupuje KDU-ČSL.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

frantisek-hason-36585-0_550.jpg

Pane místostarosto, mohl byste se, prosím, hned v úvodu čtenářům představit?

V Blansku žiji od svých šesti let. Na vysoké škole jsem vystudoval obor obráběcí stroje. Moje pracovní začátky jsou spojeny s místem konstruktéra v ČKD Blansko, pak jsem přešel do Brna, abych se v roce 2002 chopil role vedoucího vývojové kanceláře v pobočce TOS Hulín. O pět let později přišla nabídka z Blanska na místo vedoucího konstrukce divize karuselů, opět v ČKD Blansko. Tři roky na to se tato divize odstěhovala do Kuřimi, našli jsme investora a spolu se švýcarským majitelem jsme založili vlastní firmu na modernizace obráběcích strojů. Můj předchozí profesní život se tak stále točil kolem železa. 

Letos na podzim, následně po komunálních volbách, jste se stal prvním místostarostou ve městě. Je to pro vás velká změna, nebo jsou vám zkušenosti ze soukromého sektoru přínosem?

Je to pro mě všechno velmi nové, ale musím říct, že je to pro mě hlavně velká výzva. Teprve se rozkoukávám, snažím se do všeho co nejdříve proniknout a udělat si obrázek o tom, jakým směrem bych se chtěl vydat. Moje zkušenosti z firmy ale rozhodně nepřijdou vniveč, bez problémů se orientuji v účetnictví, provoz firmy mi také není cizí. To se hodí zejména ve vztahu ke společnostem zřízeným městem, které mám nyní ve své gesci.

Zmínil jste tak Služby Blansko a Technické služby, jaké další oblasti máte jako první místostarosta na starosti?

Tak jednak je to územní plán a stavební úřad, ke kterým mám také poměrně blízko. Sice nejsem stavař, ale v plánech se orientuji bez problémů. Zodpovídám také za Nemocnici Blansko. Zdravotnictví je pro mě naprosto novým oborem, už jsem se ale sešel s ředitelkou nemocnice a na základě našich konzultací už mám několik zajímavých podnětů. Musím říct, že na tuto spolupráci se opravdu těším.

Záběr všech oblastí, které spadají do vaší kompetence, je opravdu široký. Myslím, že jsme ještě nezmínili komunikaci s částmi města...

Ano, zatím jsem byl s některými předsedy jednotlivých aktivit pouze v telefonickém kontaktu, osobně jsem rád přijal pozvání na mikulášskou nadílku, spojenou s rozsvícením vánočního stromu, v Horní Lhotě. Po Novém roce proběhne první komise pro občanské aktivity, kde se rád se všemi seznámím. Mám ale v plánu se s nimi potkat spíš neformálně ještě do Vánoc. I pro ně by to mohla být příležitost vzájemně se poznat, někteří jsou totiž ve své funkci stejně krátkou dobu jako já. V každém případě bych se s nimi rád vídal častěji, tedy nejen v rámci komise, nerad totiž řeším věci od stolu a na oboustranné komunikaci si zakládám.

Našel jste si během tak krátké doby cestu k některé z oblastí, které vám byly přiděleny?

Jako technika si mě nejvíc získal územní plán.

Vrátím se na začátek našeho rozhovoru, kde se bavíme o společnostech zřízených městem. Co Služby Blansko?

S jednatelem společnosti inženýrem Charvátem se scházíme zhruba každé dva týdny. Seznamuje mě se vším, co pod tuto společnost spadá, čím se zabývá a co aktuálně řeší. V poslední době je to především téma centrálního zásobování teplem, ale to je v gesci mého kolegy Ivo Poláka. Do budoucna se hodlám zaměřit na to, jak by se provoz Služeb Blansko dal co nejlépe zefektivnit.  

A pokud bychom se zaměřili na Technické služby Blansko?

Technické služby mají problém s kapacitami, jednoznačně potřebují personálně posílit. Jsou perfektně připraveni si zorganizovat svou práci vůči městu, v tom nevidím sebemenší problém, rezervy jsou ale určitě v tom, co by se dalo dělat pro další externí subjekty. Tím mám na mysli například rozšíření jejich služeb v souvislosti s komunální údržbou, například s průřezem stromů nebo třeba i v dopravní činnosti. Jejich vozový park je dobře vybavený, dal by se mnohem více využít, ale opět se dostáváme na začátek, tedy k tomu, že zde není dostatek personálu, který by ty stroje obsluhoval. 

Pane místostarosto, jaké jsou vaše vize, na co byste se chtěl do budoucna nejvíc zaměřit?

Právě na činnost Technických služeb. Tam je skutečně velký potenciál. Pak to bude určitě již zmíněná komunikace se zástupci jednotlivých obcí. Chci jim naslouchat, vymýšlet něco, co by se třeba zamlouvalo mně, ale nebylo to v souladu s představami obyvatel částí města, by asi nemělo smysl. S tím také souvisí skutečnost, že město hodlá zavést participativní rozpočet. Rádi bychom začali sbírat návrhy v průběhu příštího roku tak, aby mohly být vybrané akce zařazeny do užšího výběru a pak zrealizovány během roku 2020. Moje osobní představa je, že by tento výběr byl dvoukolový. O tom ale ještě budeme v rámci koalice jednat.

Tím, že jste se stal jedním z představitelů města, jste stále na očích. Jak zvládáte být součástí veřejného života?

Jsem zvyklý z kapely. Vystupuji už osmnáctým rokem jako zpěvák a hráč na klávesy. Na pódiu se cítím dobře, připomíná mi to naše vystoupení. V roli místostarosty jsem poprvé veřejně vystoupil v domě s pečovatelskou službou. Přiznávám, že tam jsem měl trému. Nezvyk je pro mě zatím i kamera. Ale to je pro mě do budoucna další výzva a věřím, že se do všeho rychle dostanu. 

Jaké máte plány na nadcházející vánoční svátky?

Těším se, že je strávím s rodinou a s přáteli. Vánoce jsou pro mě ale spojeny i s povinnostmi. Funguji totiž jako varhaník v místním kostele, budu hrát na Boží hod vánoční a na sv. Štěpána. Vypomáhám i v Rájci-Jestřebí.

Co byste rád popřál našim čtenářům do roku 2019?

Přeji ze srdce všem, aby se jim nadcházející rok co nejlépe vydařil, abychom byli všichni zdraví a abychom měli kolem sebe jen samé dobré lidi. Myslím, že v Blansku je jich hodně, všichni se víceméně znají a tvoří bezva partu. O tom jsem stoprocentně přesvědčený.

Za rozhovor poděkovala Jana Franchi