Nemocnice Blansko zahájila provoz magnetické rezonance

4. prosince 2018, ostatní, přečteno: 4926×

Nové pracoviště s moderní diagnostickou technologií zahájilo svůj provoz včera v Nemocnici Blansko. Součástí slavnostního otevření magnetické rezonance byla i prohlídka nově zrekonstruovaných prostor ambulantní části rehabilitace.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Magnetická rezonance v Blansku je primárně určena především pro pacienty s neurologickým onemocněním, její využití se ale předpokládá i v onkologii nebo v chirurgii a ortopedii v rámci jednodenní péče.

„Největší výhodou magnetické rezonance v Nemocnici Blansko je zejména lepší dostupnost tohoto vyšetření pro pacienty z regionu Blanenska. Doposud totiž museli lidé za tímto vyšetřením cestovat do Brna, Prostějova nebo Olomouce. Navíc garantuje výrazné zkrácení objednací doby,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá.

„Další nespornou výhodou je přesná diagnostika, šetrnost vyšetření pro pacienta a vůbec jeho dostupnost nejen pro ambulantní pacienty, ale i pacienty z lůžkových oddělení nemocnice. Celá řada vyšetření se dříve musela odesílat na jiná pracoviště, nyní se budou provádět přímo v Blansku,“ dodala.

Celkové náklady na tuto investici se pohybují okolo 55 mil. Kč, přičemž pořízení vlastní technologie vyšlo na téměř 32 mil. Kč. Zbytek nákladů pokryl stavbu nové budovy, jež bezprostředně navazuje na stávající oddělení radiodiagnostiky. O náklady se Nemocnice Blansko podělila se svým zřizovatelem, kterým je město Blansko, zbytek řeší formou úvěru.

Provoz rezonance probíhá prozatím v jedné směně, zabezpečují ho dva plně erudovaní lékaři a pět vyškolených radiologických asistentů.

„V tomto režimu očekáváme zhruba 3 500 vyšetření ročně. Ambicí blanenské nemocnice je ale ještě další rozšíření provozu magnetické rezonance na dvousměnný, což by mohlo znamenat až 5 000 vyšetření ročně,“ upřesnila na závěr Ostrá.

magneticka-rezonance-95285-0_550.jpg

magneticka-rezonance-84862-0_550.jpg

magneticka-rezonance-68366-0_550.jpg

magneticka-rezonance-44415-0_550.jpg

rehabilitace-14522-0_550.jpg

rehabilitace-45466-0_550.jpg

rehabilitace-89323-0_550.jpg

rehabilitace-79265-0_550.jpgSoučástí slavnostního otevření magnetické rezonance byla i prohlídka nově zrekonstruovaných prostor ambulantní části rehabilitace. Tato rekonstrukce, která přišla na dvaatřicet milionů korun, byla dokončena v závěru prázdnin. Aktuálně jsou tyto nové moderní prostory ambulantní části rehabilitace v plném provozu. Fotografie: S. Mrázek

red