Rada se zabývala návrhem rozpočtu. Schválí ho zastupitelstvo

3. prosince 2018, zprávy z MěÚ, přečteno: 1432×

Rozpočet pro příští rok pracuje s částkou ve výši 523 milionů korun. Došlo však k určitým změnám oproti původnímu návrhu, který byl vedením města deklarován dříve. Změny se týkají především krytých lázní. Blanenští se nakonec rozhodli pro jejich komplexní opravu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Na toto téma proběhla dlouhá diskuse v nejužším vedení města. Rozhodli jsme se pro změnu našeho původního záměru opravit zvedací dno bazénu a pořídit novou nerezovou vanu. S ohledem na celkový stav budovy i veškeré technologie nelze předvídat veškeré komplikace, které by při dílčích opravách mohly nastat,“ vysvětluje starosta města Blanska Jiří Crha.

Na plánovanou rekonstrukci dna a výměny vany bazénu měli Blanenští původně vyčleněno čtyřiadvacet milionů korun. „Za dva miliony korun necháme v průběhu tohoto roku pořídit projektovou dokumentaci, dalších patnáct milionů půjde na rekonstrukci zchátralé ubytovny v blízkosti sportovní haly. Sem se přesunou kanceláře Služeb Blansko, které tak přímo v budově lázní uvolní prostor, který využijeme jinak. Uvažujeme o relaxační zóně pro rodiny s dětmi, ovšem se zachováním tradice plaveckého bazénu,“ zdůraznil Crha.

Až třicet procent rozpočtu města Blanska pro rok 2019 tvoří investice. K těm největším, na které se Blanenští v příštím roce chystají, patří rekonstrukce Azylového domu na Sladkovského ulici 2b. Přistoupí k ní však pouze v případě úspěchu v dotačním řízení Ministerstva pro místní rozvoj. Akce je rozpočtována na pětadvacet milionů korun, dotace by měla pokrýt devadesát procent nákladů.

V návrhu rozpočtu je také vybudování dalšího úseku cyklostezky z Blanska do Ráječka za 2,6 mil. korun. O dotaci bude město v tomto případě žádat kraj. Nechybí ani řešení nevyhovující přístavby se školní jídelnou, kuchyní a odbornými učebnami při Základní škole T. G. Masaryka v Rodkovského ulici za 90 mil. korun, devadesátiprocentní dotaci hodlají Blanenští za tímto účelem získat v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Shody dosáhli noví představitelé města i v záměru pořídit nové speciální nádoby pro sběr biologicky rozložitelného odpadu celkem za dva miliony korun, a to nejen přímo pro město Blansko, ale i jeho jednotlivé části.

red