Kostel svatého Martina se připravuje na oslavu 880 let svého trvání

18. února 2019, ostatní, přečteno: 3005×

Ačkoliv kostel oslaví 880 let až v roce 2020, již letos probíhají přípravy na tyto oslavy. Proto se kvůli opravě omítek a výmalby v interiéru kostel již letos od 11.03. do 11.04. uzavře pro veřejnost. Bohoslužby se na tuto dobu přesunou do Katolického domu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kostel svatého Martina v Blansku patří k historicky nejvýznamnější kostelům jižní Moravy. V kronice Kanovníka vyšehradského (je pokračováním Kosmovy kroniky české) se uvádí k roku 1136, že se olomoucký biskup Jindřich Zdík rozhodl v obci Blansko postavit kostel. Tento záznam je připomínán pamětní deskou naproti vchodu kostela, instalovanou v roce 2016.

Stavba kostela, zasvěceného svatému Martinovi, byla dokončena v roce 1140. Jeho románský charakter dosvědčuje dodnes zejména plochý strop a kvádříkové zdivo v chrámové lodi. Na kostele pracovala „huť“, tedy stavební skupina, která předtím dokončila pro biskupa stavbu katedrály v Olomouci. Věž, presbytář a kůr byly přistaveny až mnohem později, koncem 18. století.

Archeologicky byly v roce 2017 potvrzeny základy starší stavby a osídlení u severní zdi kostela. Tím se posouvají dosud známé poznatky o kostele pravděpodobně až k roku 1050. Dokládá se tak téměř tisíciletá nepřetržitá existence místní křesťanské komunity v Blansku!

V roce 2020 proto oslavíme 880 let od postavení kostela a připomeneme si téměř tisíc let trvání Farnosti svatého Martina. V rámci příprav tohoto jubilea bylo v souladu se stanovisky orgánů památkové péče rozhodnuto o památkové obnově interiéru kostela, spočívající zejména ve vysprávkách omítek a výmalbě.

Kostel bude z tohoto důvodu v době od 11.03. do 11.04. uzavřen pro veřejnost! Bohoslužby a další aktivity farnosti se budou konat na Katolickém domě. Bližší informace jsou na stránkách farnosti: www.farnostblansko.cz.

Otec Jiří Kaňa