Krajští radní řešili v Blansku problém přemostění a prohlédli si nemocnici

8. února 2019, zprávy z MěÚ, přečteno: 1903×

Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá a krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta navštívili v pátek 8. února Blansko a s vedením města na radnici řešili problém přemostění řeky Svitavy na Staré Blansko. Poté si oba krajští radní prohlédli spolu se starostou Jiřím Crhou a místostarosty Františkem Hasoněm a Ivo Polákem nová pracoviště v městské nemocnici.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projektová dokumentace na stávající most u železniční zastávky Blansko-město se už podle starosty Crhy zpracovává s tím, že výše společné investice města a kraje se odhaduje na 300 milionů korun včetně zamýšleného kruhového objezdu. „Na Starém Blansku bydlí asi 2 500 lidí, a když se na železničním přejezdu spustí závory, tak se okamžitě v dopravní špičce tvoří kolony,“ podotkl Jiří Crha.

Podle něj by se mohlo začít stavět v roce 2021. „Jednáme přitom i se SŽDC, zda by se na investici finančně podílela, protože v letech 2021 až 2023 navíc čeká tuto páteřní trať na koridoru Břeclav-Děčín výluka a bude kvůli tomu zavedena náhradní autobusová doprava,“ zdůraznil starosta s tím, že jde o strategickou stavbu pro život lidí v Blansku.

Ve staré místní části je totiž rozvíjející se průmyslová zóna, takže může kdykoliv nastat problém pro složky IZS, které třeba při vypuknutí požáru v některém z podniků musejí kvůli spuštěným závorám místo složitě objíždět. Náměstkyně hejtmana Taťána Malá přislíbila, že k problému svolá společné jednání se Správou železniční dopravní cesty.

Radní Milan Vojta se zajímal o městskou nemocnici, které poslal Jihomoravský kraj loni dotaci 4,5 milionu korun. Starosta Jiří Crha ho požádal, zda by byl možný příspěvek kraje na stipendia pro studentky střední zdravotnické školy v Blansku. Ty jdou totiž často po maturitě pracovat mimo obor a blanenská nemocnice se pak potýká s nedostatkem kvalitních sester. Právě stabilizace zdravotnického personálu je přitom podle ředitelky nemocnice Vladimíry Danihelkové jednou z letošních priorit. Mzdy lékařů, sester a ošetřovatelek totiž v zařízení, které má spádovou oblast až 150 tisíc lidí, tvoří přes 60 procent provozních nákladů.

Oba krajští radní si pak se starostou Jiřím Crhou a místostarosty Františkem Hasoněm a Ivo Polákem prohlédli loni vybudovanou novou magnetickou rezonanci za víc než 55 milionů a zrekonstruovanou rehabilitaci za 32 milionů korun.

krajsti-radni-tatana-mala-a-milan-vojta-jednali-se-starostou-blanska-jirim-crhou-a-prohledli-si-mestskou-nemocnici.-82118-1_550.jpg
Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá a krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta navštívili v pátek 8. února Blansko. Na radnici je uvítal starosta Jiří Crha. Foto: O. Požár

Ondřej Požár
tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty