Těchovský kulturák už zase žije

26. února 2019, kultura, přečteno: 1886×

Loňský rok byl nabitý přednáškami, besedami a oslavami sta let republiky. O tom, že stávající nájemce Hospůdky Na Točně jejich práce baví, není pochyb. Už dva roky se snaží vybírat zajímavé hosty a témata, která jsou aktuální. Odměnou jsou jim spokojení diváci, kteří se sem rádi vracejí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V loňském roce pozvání na Těchov přijali tak vzácní hosté jako hraběnka Marie Salm Reitz, farář a spisovatel Zbygniew Czendlik, fotograf a nejlepší český tvůrce 3D projekcí Marek Audy, pamětnice holocaustu Erika Bezdíčková nebo Mirka Neubauerová, co objela svět na motorce. Kompletní výčet všech milých hostů by byl samozřejmě mnohem delší. 

cestovatel-jirka-kolbaba-20194-0_550.jpg
Cestovatel Jirka Kolbaba přednáší na Těchově o Islandu. Foto: J. Vylášek

„Z některých přednášek mám ještě teď husí kůži, některé byly jako pohlazení po duši, jiné mimořádně zajímavé a poutavé. Na všechny hosty vzpomínáme s obrovským respektem,“ říká provozovatelka hospůdky Jana Skotáková.

A protože se přednášky setkaly s velkým úspěchem, hodlají Těchovští v tomto trendu pokračovat i letos. „Připravujeme řady cestovatelských a historických přednášek. Znovu jsme si pozvali např. Jirku Kolbabu, Marka Audyho nebo magistru Podhornou s přednáškou o bylinkách. Navážeme také na promítání v rámci festivalu cestovatelských a dobrodružných dokumentárních filmů Expediční kamera,“ upřesnila své plány Skotáková.

ivo-smoldas-48611-0_550.jpg
Beseda s Ivo Šmoldasem a Marií Formáčkovou proběhla teprve nedávno. Bylo úplně vyprodáno, lidé odcházeli nadšení a spokojení, přesně tak to mají na Těchově nejraději. Foto: J. Skotáková

A nejen to. V měsíci dubnu se diváci mohou těšit na příjemné romantické večery s více či méně známými muzikanty z okolí Blanska. Odstartují 5. dubna koncertem vynikajícího kytaristy Miloše Pernici s těchovským písničkářem se sametovým hlasem Vítem Šujanem.

Pozvání už dostal i Zdeněk Izer. Další hosty ale Těchovští prozatím prozrazovat nechtějí...

Jana Franchi