Většina odchycených psů se vloni vrátila původním majitelům

20. února 2019, ostatní, přečteno: 1787×

Za uplynulý rok má psí útulek města Blanska nejlepší statistiky, co se týká psů vrácených původním majitelům za posledních deset let. Ke svým majitelům se vrátily přes dvě třetiny odchycených psů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K identifikace psů v útulku pomáhají nejen psí známky příslušných měst a obcí, ale i tetování či čipování psů. Hodně majitelů psů si začíná uvědomovat, že preventivní opatření právě ve formě čipu a jeho následné registrace je to nejlepší, co mohou při pořízení psa udělat. Je to velká šance pro šťastné shledání, v případě, že by se pes náhodou ztratil.

„Velkou pomoc zaznamenáváme také od obyvatel města Blanska a okolních obcí, kteří po zveřejnění nalezených psů na sociálních sítích aktivně pomáhají hledat majitele zatoulaných pejsků, popřípadě i majitele nové,“ ocenil jednatel společnosti Služby Blansko Jiří Charvát.

Úspěšná bilance, týkající se vrácených psů, má však i odvrácenou smutnou stranu psů odchycených, které nikdo nehledá, a kterých se jejich majitelé zbavují, protože jsou staří a nemocní nebo potřebují operaci. „S tímto nepěkným trendem se setkáváme v útulku v posledních letech čím dál tím častěji a šance najít takovým psům nové majitele je poměrně malá,“ připouští Charvát.

Další kapitolou jsou čtyřnozí přátelé, kterým páníček zemřel. I oni čekají v útulku, než si je dědicové vyzvednou, někdy to trvá ale příliš dlouho. V loňském roce Služby Blansko mimo jiné podaly také podmět na Krajskou veterinární správu ohledně podezření na týrání psů, když do psího útulku neznámý pachatel přes plot přehodil fenku, která byla nalezena ve stavu neslučitelném se životem. Tento alarmující případ lidské bezcitnosti je prozatím v šetření.

fenka-bara-31774-0_550.jpgNa svého pána zatím čeká v blanenském útulku i fenka Bára. Foto: Radek Opatřil

„Život pejsků běží sedmkrát rychleji než nám lidem, proto bych touto cestou rád poděkoval všem, kteří se rozhodli podporovat psí útulek a především těm, kteří si pejska z našeho útulku adoptovali,“ dodal jednatel společnosti Služby Blansko.

red