Prvňáčků z Blanska bude letos méně než loni

10. dubna 2019, zprávy z MěÚ, přečteno: 2992×

Desítky dětí přišly v úterý 9. dubna k zápisu do prvních tříd základních škol v Blansku. Letos jich z Blanska usedne do školních lavic méně než loni. Na budoucí prvňáčky se přišli podívat i starosta Jiří Crha a místostarosta František Hasoň.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

starosta-jiri-crha-u-zapisu-prvnaku-v-zs-dvorska.-21377-0_550.jpg

Na zápis do 1. tříd v ZŠ a MŠ Dvorská se přišel podívat i starosta Jiří Crha. Vlevo je ředitel školy Dušan Krumnikl. Foto: O. Požár

V Základní škole a Mateřské škole Dvorská 26 letos měli jako téma zápisu Večerníček, takže školu zdobily obrázky s motivy oblíbených pohádkových postav a učitelé podle toho zápis uspořádali.

„Rodiče dětí upozorňujeme, že by měli včas své ratolesti přihlásit do školní družiny, která se většinou rychle zaplní právě prvňáky a druháky. Letos přijímáme do prvních tříd šestaosmdesát dětí,“ uvedl ředitel školy Dušan Krumnikl.

zapisy-do-prvnich-trid-v-zs-v-blansku-26544-0_550.jpg

Na zápis dětí do 1. tříd ZŠ Salmova se přišli podívat i starosta Jiří Crha a místostarosta František Hasoň. Foto: O. Požár

U vchodu do Základní školy a Mateřské školy Salmova 17 zase vítal budoucí prvňáky kocour Modroočko. Děti tak například při zápisu do přípravných tříd motaly klubíčka a cestu jim na zemi značily kočičí stopy.

„Máme tu od rána hodně živo, protože dopoledne se ve škole odehrála matematická olympiáda, které se účastnilo 140 dětí. A odpoledne se rozjel zápis do přípravných a prvních tříd,“ usmíval se ředitel školy Josef Škvařil.

zapisy-do-prvnich-trid-v-zs-v-blansku-starosta-crha-48133-0_550.jpg

Na zápis do 1. tříd v ZŠ a MŠ Dvorská se přišel podívat i starosta Jiří Crha. Foto: O. Požár

Podle něj se všichni přihlášení prvňáčci do školy dostanou, protože základní škola na Salmově ulici má dostatečnou kapacitu. „Loni se totiž stalo, že někteří rodiče šli s dětmi k zápisu i na druhou školu a pak nám do první třídy nastoupilo asi o třináct dětí méně,“ upozornil Škvařil.

Vedoucí odboru školství blanenské radnice Petra Skotáková v této souvislosti uvedla, že letos je slabší ročník a oproti loňsku tak nastoupí do prvních tříd ve městě asi o čtyřicet dětí z Blanska méně. V roce 2018 se podle ní do prvních tříd v Blansku hlásilo 258 dětí, přičemž 35 z nich žádalo o odklad.

Ondřej Požár

tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty