Blanenské sportovní kluby hodnotily loňskou činnost: stát opět snížil dotace

17. května 2019, sport, přečteno: 1933×

Sportovní kluby a oddíly, sdružené v TJ Asociace sportovních klubů (ASK) Blansko, hodnotily na valné hromadě svoji činnost v loňském roce. Zprávu přednesl předseda ASK Josef Vrba a v diskuzi vystoupil i starosta Jiří Crha. Kromě něj se valné hromady účastnili také místostarosta František Hasoň, radní Radek Šinkora a vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

valna-hromada-ask-blansko-49289-0_550.jpg

Valné hromady TJ ASK Blansko se účastnili starosta Jiří Crha, místostarosta František Hasoň, vedoucí školského odboru Petra Skotáková a radní Radek Šinkora. Zasedání řídil předseda ASK Josef Vrba. Foto: O. Požár

Vrba se v úvodu výroční zprávy dotkl zejména financování sportu. „Loni došlo k dalšímu omezení finančních prostředků ze státního rozpočtu. To mělo za následek neplnění proklamované podpory a v konečném důsledku úplné zastavení některých programů z ministerstva školství. To se dotklo hlavně financí na opravy, údržbu a investice,“ uvedl Josef Vrba.

Podle něj jediným projektem pro tělovýchovné jednoty a sportovní kluby je program Můj klub. Je z drtivé části zaměřen na podporu činnosti mládeže, což na jednu stranu lze kvitovat s povděkem, ale na druhou stranu je to moc málo na to, aby sportovní organizace vůbec přežily. Z tohoto programu dostali blanenští sportovci 400 tisíc korun.

„Naše TJ loni získala z rozpočtu kraje dotaci ve výši 150 tisíc korun na činnost, 180 tisíc korun účelové dotace na nákup lehkoatletického vybavení a 200 tisíc na pořádání Půlmaratonu Moravský krasem. Za to patří velký dík členovi krajského zastupitelstva a starostovi Blanska Jiřímu Crhovi a blanenskému zastupiteli Janu Nečasovi. Podařilo se nám také získat prostředky z programu ČUS Sportuj s námi, a to 10 tisíc na půlmaraton a osm tisíc korun na plavecké závody Memoriál Jaroslava Starého,“ řekl předseda ASK Blansko.

Tato tělovýchovná jednota sdružuje 15 oddílů a klubů, ve kterých sportuje 489 členů (z toho je 246 dětí a mládeže do 18 let) a je tak patrně největší v okrese.

valna-hromada-ask-blansko-93697-0_550.jpg

Valná hromada blanenských sportovců hodnotila svou loňskou činnost. Foto: O. Požár

Starosta Jiří Crha poděkoval všem trenérům a funkcionářům za jejich práci, kterou často dělají bez nároku na finanční odměnu. Zhodnotil také stav sportovišť v Blansku, z nichž jsou některá ve špatném stavu. „To se týká především městských lázní. V současné době jsou zpracovány studie na rekonstrukci lázní. V nich by měl zůstat zachovaný bazén pro sportovce i veřejnost a měly by se rozšířit o bazének pro děti a wellness zónu. Náklady na jednu z variant se zatím odhadují na 229 milionů korun bez daně. Oprava lázní se zřejmě bude dělat v roce 2021,“ uvedl starosta.

Zmínil také investici do parkování na Sportovním ostrově. „Opraví se komunikace od zimního stadionu až k baseballovému hřišti. Mělo by tam vzniknout asi sto parkovacích míst včetně stání pro autobusy a obratiště,“ připomenul Jiří Crha. Město Blansko podle něj letos do sportu pošle asi 40 milionů korun, což zahrnuje především provoz sportovišť, přičemž jako podpora sportovních klubů je vyčleněno osm milionů korun.

Ondřej Požár

tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty