Blanenští plavci mají za sebou úspěšný víkend

21. května 2019, sport, přečteno: 1396×

Druhé kolo má za sebou Český pohár v plavání Arena Cup 2019. O víkendu proběhla v pardubickém aquacentru třídenní Velká cena Pardubic na dlouhém bazénu. Na závodech se představila kompletní česká plavecká špička včetně nejlepších českých plavců Simony Kubové a Jana Micky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mítink ozdobila světová rekordmanka a olympijská vítězka Mireia Belmonte ze Španělska a hvězdy maďarského plavání Zsuzsanna Jakabos, Gábor Balog, Krizstian Takacs a Szebasztian Szabó.

Blanenské plavání zastupovali v Pardubicích junioři Milan Musil, Radim Švarc, Štěpán Pokorný, Milan Kučera, Kateřina Demová, Klára Koňaříková a za dospělé Michal Vencel. Cíle Blanenských pod vedením Miroslava Špačka byly jasné. Milan Kučera se pokoušel pokořit limit na padesát metrů motýlek pro zařazení do juniorské reprezentace a ostatní měli za úkol zaplavat co nekvalitnější časy pro účast na domácím šampionátu, který se uskuteční na konci června v Českých Budějovicích.

Reprezentační limit pro tentokrát odolal, ale ještě není vše ztraceno. K jeho splnění bude mít nejlepší blanenský dorostenec ještě dvě možnosti, a to za čtrnáct dnů v Praze Podolí, ale především na Letním MČR open v Českých Budějovicích, kde v uvozovkách postačí získat mistrovský titul v této disciplíně. Na mezinárodním juniorském mítinku v polské Osvětimi před čtrnácti dny totiž zaplaval čas, který spolu s juniorským titulem mistra republiky bude pro zařazení do české reprezentace dostačující.

Že je pardubická padesátka nejlépe vybaveným bazénem s rychlou vodou v Česku, dokazují výsledky ostatních členů blanenského družstva. Padla řada osobních rekordů, které zajistí plavcům účast na republikovém šampionátu. Zlepšující se výkony dorostenců Milana Kučery, Radima Švarce a Štěpána Pokorného sice ještě nestačily na finálové rozplavby nejobsazenějšího Českého poháru, zato ale přepisují tabulky blanenských rekordů, které všechny donedávna drželo nyní již veteránské duo Jan a Michal Vencelovi. Z celkových osmnácti rekordů na dlouhém bazénu je již pět v držení nastupující talentované generace.

Teprve na začátku úspěšné plavecké kariéry jsou nejmladší plavci blanenského oddílu. O víkendu sedm nejlepších přivedla trenérka Anna Kafoňková do Hodonína na start krajské kvalifikace na Letní poháry Moravy desetiletého a jedenáctiletého žactva. I v této kategorii má blanenský oddíl výrazné talenty. Desetiletí Stella Hanzlíčková, Eliška Zamazalová a Ondřej Hašek přivezli celkem čtrnáct medailí. Obě děvčata stála na stupních vítězů ve všech šesti přihlášených startech.

stella-hanzlickova-80318-0_550.jpgNadějná plavkyně Stella Hanzlíčková z Blanska. Foto: archiv autorky

Stella Hanzlíčková nechala za sebou všechny soupeřky ze třinácti oddílů Jihomoravského kraje ve čtyřech disciplínách. Dvakrát se musela spokojit se stříbrem. Druhá z dvojice Eliška Zamazalová půjde, jak se zdá, ve šlépějích své sestry Veroniky bývalé juniorské mistryně ČR na padesátce prsa. Zatím ale není jasné, zda to bude také v prsových disciplínách.

Každopádně v Hodoníně posbírala v různých disciplínách dvě zlaté, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Mužský zástupce Ondřej Hašek se zapsal mezi medailisty jedním stříbrem a jedním bronzem. Uvidíme, jak si povedou tyto blanenské naděje na Poháru Moravy, který proběhne osmého a devátého června v Kopřivnici.

Věra Vencelová
ASK Blansko