Blanenští senioři vyrazili na brněnskou přehradu

30. května 2019, kultura, přečteno: 1651×

Blanenské SENIOR centrum vytváří pro své klienty spoustu zajímavých činností. Jednou z nich je pořádání různých výletů. Jeden z nich zanesl seniory na brněnskou přehradu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Brněnská přehrada (nebo-li „Prigl“) je oblíbenou destinací Jihomoravanů v celé letní sezóně. Nabízí spoustu možností k odpočinku i sportovnímu zážitku, k rekreaci i procházkám.

Protože její historie sahá již do třicátých let minulého století, vystřídaly se v jejích chladivých vodách celé generace Brňanů a těch, kteří sem za osvěžením dorazili z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Jednu takovou výpravu za zážitky jsme uspořádali i my v blanenském SENIOR centru. Klienti zde poskytovaných služeb domova pro seniory a domova se zvláštním režimem společně s pracovníky zaplnili celý nízkopodlažní zájezdový autobus, který zapůjčila ČAD Blansko, a vyrazili vstříc vodnímu dobrodružství. A to doslova.

Výprava o celkovém počtu dvaceti seniorů a dvaceti pracovníků se nalodila na jeden z brněnských parníků a hodinu brázdila neklidnou a chladnou vodní hladinu.

Překážkou nám nebyla ani skutečnost, že většina členů výpravy na parník byla imobilní. Naopak, v dnešní době už je možné díky provedeným úpravám brněnského přístaviště i samotného parníku poskytnou zážitek z plavby i osobám, které jsou na vozíčku.

Lidé z Dopravního podniku města Brna v tomto odvedli skvělou práci a patřím jim za to veliký dík!

Na závěr zbývá říct, že i přesto, že jsme si vody užili opravdu dostatek – část výletu nám vydatně pršelo – odjížděli jsme z přístavu zpět do Blanska spokojení.

Příjemné pocity a pěkné vzpomínky na celý výlet nám už zůstanou. A to za tu trochu děště opravdu stálo!

Senioři si výlet na přehradu evidentně užili a mnozí z nich určitě zavzpomínali na své mládí. Foto: archiv autora

(redakčně upraveno)

Petr Novotný, metodik a soc. pracovník

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor