Noc kostelů v Blansku otevřela brány u svatého Martina a v dřevěném kostele

25. května 2019, historie, přečteno: 2109×

Více než 1600 kostelů a modliteben se v pátek 24. května otevřelo v Česku při Noci kostelů. V Blansku se lidé mohli přijít podívat už od tří hodin odpoledne do kostela svatého Martina na Starém Blansku a o hodinu později se otevřely dveře také v dřevěném kostele Husova sboru v Rodkovského ulici.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

kostel-svateho-martina-na-starem-blansku-25532-0_550.jpg

Kostel svatého Martina na Starém Blansku. Foto: O. Požár

Návštěvníci se například dověděli, že kostel svatého Martina začal stavět olomoucký biskup Zdík i k obranným účelům už ve 12. století a blanenská římskokatolická farnost tak patří k nejstarším na Moravě. Velká část původního chrámu se i přes pozdější přestavby dochovala dodnes. A pod kostelem jsou hroby a základy z období věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Dávnou historii připomíná i gotický zvon Poledník.

noc-kostelu-v-chramu-svateho-martina-v-blansku-76694-0_550.jpg

Bohoslužba při Noci kostelů v chrámu svatého Martina na Starém Blansku. Foto: O. Požár

Kromě komentovaných prohlídek kostela mohli zájemci vystoupat i na věž, v programu nechyběla ani hudební vystoupení dětí a mládeže a bohoslužba pro děti s doprovodem Martini bandu. Kdo chtěl, mohl si prohlédnout zarámovanou přehlídku kostelních předmětů. Mezi devátou a desátou hodinou večerní pak už bylo v kostele ticho, nicméně se souběžně nabízel i rozhovor s knězem v kapli.

dreveny-kostel-v-blansku-71472-0_550.jpg

Dřevěný kostel Husova sboru v Rodkovského ulici v Blansku. Foto: O. Požár

Zájem byl také o prohlídku dřevěného kostela, kde se jinak obvykle konají bohoslužby v neděli v devět hodin dopoledne. Nejstarší dřevěný kostel tohoto typu na našem území pochází z Podkarpatské Rusi, uvnitř chrámu je k vidění i část původní pravoslavné výzdoby.

noc-kostelu-v-drevenem-kostele-v-blansku-84039-0_550.jpg

Lidé si mohli v dřevěném kostele prohlédnout i původní pravoslavnou výzdobu. Foto: O. Požár

Do Blanska byla jednotlivé díly dřevěné stavby převezeny vlakem v roce 1936 a rok poté kostel slavnostně vysvětili. V cyrilometodějském roce 2013 byly na kůr pořízeny nové varhany. Na ty si návštěvníci mohli zahrát, průvodce je seznámil s historií místa a někteří z nich zapálili svíce na svůj modlitební úmysl. V půl šesté navečer se pak konala bohoslužba s vystoupením místního pěveckého sboru. Chvály, díky, prosby a vyznání trvaly v dřevěném kostele do půl desáté večer.

noc-kostelu-v-drevenem-kostele-v-blansku-83743-0_550.jpg

noc-kostelu-v-drevenem-kostele-v-blansku-49452-0_550.jpg

Foto: O. Požár

Ondřej Požár

tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty