Chci zlepšit kulturní dění v Blansku, říká nový ředitel KSMB Pavel Langr

2. května 2019, kultura, přečteno: 3622×

Novým ředitelem Kulturního střediska města Blanska (KSMB) jmenovala rada města dosavadního vedoucího kina Pavla Langra, který KSMB dočasně vedl místo odvolaného Jaroslava Jeřábka. Funkce ředitele se Pavel Langr, který je také členem městského zastupitelstva, ujal 1. května. V rozhovoru mluví především o plánech, jak zlepšit kulturní dění v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

novy-reditel-ksmb-pavel-langr-51562-0_550.jpg

Nový ředitel KSMB Pavel Langr. Foto: archiv města Blanska

Do výběrového řízení na funkci ředitele KSMB se přihlásilo deset uchazečů včetně Vás. Byla to pro Vás velká konkurence?

Těžko říct, počtem přihlášených určitě. O kvalitě koncepce ostatních přihlášených nevím.

Funkce jste se ujal oficiálně 1. května, ale KSMB vedete už několik týdnů jako dočasný ředitel. Zároveň jste dlouholetým vedoucím kina. Skloubíte tyto funkce i do budoucna?

Přemýšlel jsem o tom, když po třiceti letech opustím zcela kino, jaké to bude. V koncepci jsem naznačil pružnější model nového vedení, uvidíme, v kině se budu snažit pomoci.

Vedení města od Vás očekává nový impuls k rozhýbání a oživení kultury v Blansku. Máte plány a vize, jak zlepšit kulturní dění ve městě? Co říkáte na případné připomínky, že jste zároveň členem zastupitelstva?

Mám plány a vize, jak zlepšit kulturní dění ve městě, s tím jsem do toho šel, jejich realizace je mým hlavním cílem. Nemusím je teď prozrazovat, pokud se je podaří realizovat, tak to každý, kdo kulturou žije, pozná. K druhé části otázky jen to, že skloubit zaměstnání s veřejnou službou společnosti mi dává smysl.

Budete personálně posilovat tým Kulturního střediska města Blanska třeba o nového dramaturga? A pokud ano, máte už vytipovaného nějakého vhodného kandidáta?

Personálně budeme fungovat trochu jinak, a to v souvislosti s novým modelem spojení kulturního domu a kina. Je třeba posílit a sjednotit dramaturgii obou prostor a technickou obsluhu. Personální stav nebudeme navyšovat, jen ho efektivněji přeskupíme. KSMB totiž nepořádá jen koncerty a divadla, je příspěvkovou organizaci, která zajišťuje desítky akcí: taneční kurzy, městské oslavy, plesy, festivaly, trhy, školní představení, schůze, firemní pronájmy. Kandidáta vytipovaného nemám. Do výběrového řízení na ředitele KSMB se přihlásilo deset zájemců, takže podle mého názoru bude nejlepší zkusit stejný model a pak při výběrovém řízení vybrat nejvhodnějšího adepta, nebo se pokusit oslovit někoho z lidí, kteří byli mými konkurenty ve výběrovém řízení.

Mělo by být podle Vás v programu akcí v Dělnickém domě i v kině třeba víc koncertů a divadelních představení?

Větší počet koncertů a divadelních představení je otázkou nastavení nejen pořadatelů, ale i diváků. Určitě neplatí přímá úměra, více představení, více diváků. Pestrost a kvalita nabídky, v tom je klíč. V regionu jsou hudební skupiny, divadla i výtvarníci, kteří mají mít větší šanci prezentace.

Co říkáte na nápad pořádat v kině autorská čtení? Budete ještě víc spolupracovat s vedením městské knihovny a s dalšími kulturními institucemi?

Autorská čtení i jiné akce než divadla a koncerty jsou samozřejmě v hledáčku nejen ve spolupráci s knihovnou, ale i s ostatními. Chtěl bych uspořádat kulatý stůl, kde otevřeme debatu o pořádání akcí s každým, kdo o to stojí. Když se podíváte na nabídku různých akcí, tak často nevíte, kam dřív. A někdy se akce překrývají jak termínově tak žánrově.

Máte plán, jak oživit dění v městské galerii?

Městská galerie je zajímavou alternativou pro všechny, kdo nepreferují kulturu jen ve smyslu zábavy. Nedávno jsem tam byl na přednášce o smyslu galerií v menších městech, myslím, že v galerii už nastartovali projekty, které mají smysl, a bude jich přibývat.

Ondřej Požár

tiskový mluvčí