V Blansku vznikl tým včasné intervence

9. května 2019, tiskové zprávy, přečteno: 1785×

Jedním z problémů současné doby se jeví být duševní nemoci, zejména u mladých lidí. K podpoře řešení jejich problémů vznikl v Blansku tým včasné intervence. Jeho úkolem bude pomoci mladým lidem s diagnostikováním jejich problémů a zabránit jejich vyčlenění z kolektivu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V rámci projektu „Zvládneme to“ vznikl v blanenském regionu nový tým včasné intervence. Jeho úkolem je pomoci lidem s psychickými potížemi. Samotný projekt, respektive jeho úkolem, je pomoci primárně mladým lidem ve věku od patnácti do pětadvaceti let.

Důvodem vytvoření tohoto projektu je zejména eliminace duševních nemocí u mladistvých a zastavení jejich rozvíjení. Dle provedených výzkumných studií, se ukázalo, že přijde-li potřebná podpora duševně nemocného včas, existuje velká šance, že se podaří kladně ovlivnit další průběh samotného onemocnění. 

Projekt vznikl za podpory MAS Moravský Kras a právě lidem žijícím na jeho území je určen. Jedním z úkolů intervenčního týmu je pomoci mladým lidem udržet se ve vzdělávacím procesu, následně jim také pomoci s přechodem ze školy do pracovního procesu.

Součástí projektu je také podpora blízkých nemocného, například rodičů, sourozenců či partnerů. Jedním z úkolů týmu a vlastně i samotného projektu bude utváření spolupráce lékařů, psychologů a pedagogů, kteří by měli pomoci s rozeznáním duševní nemoci a následném předání do péče odborníkům.

Program „Zvládneme to“ také počítá s organizováním workshopů a přednášek na školách, které mají za úkol pomoci mladým lidem udržet se ve školním prostředí. Součástí samotného týmu, který sídlí v Blansku na adrese Svitavská 1b, bude kromě psychologa i peer konzultant, tedy člověk, jenž si prošel podobnou situací a může využít své zkušenosti v dané problematice.

Projekt by měl fungovat minimálně do 31.03.2022. Projekt realizuje Národní ústav duševního zdraví ve spolupráci s organizací Práh jižní Morava, z. ú.

Kontakt na pracoviště:
Tel.: 777 465 192 (každý všední den 8:00–16:00)
Adresa: Svitavská 2383/1b, Blansko (každé pondělí 8:00–10:00)
E-mail: blansko@nudz.cz
Web: www.vizdom.cz

red

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor