V ZŠ Salmově učí matematiku i v divadle či na hokeji

2. května 2019, ostatní, přečteno: 2636×

Letošní ročník matematických soutěží žáků ZŠ pokračoval v měsíci dubnu okresním kolem Matematické olympiády pro žáky tří kategorií: 6. ročník, 7. ročník a 8. ročník. Organizátorem akce byla opět ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Účast 139 soutěžících, kteří se probojovali do okresního kola, svědčí o tom, že matematika nemusí být pro děti strašákem, ale naopak je u řady z nich oblíbeným předmětem. Úkol vyřešit tři úlohy v rozmezí dvou hodin, včetně slovního vysvětlení postupu řešení, zvládli mnozí žáci na výbornou.

Významná role v tom, jak dětem ukázat zajímavost a užitečnost matematiky, není jen v přípravě soutěží, ale také v možnostech, které se učitelům nabízí. Jako příklad lze uvést úspěšnou spolupráci ZŠ Salmovy na v krajském projektu PolyGram zaměřeném na matematiku. V jarním období jsme využili nabídku matematických exkurzí na neobvyklá místa – Mahenovo divadlo a ZOO Brno.

matematici-v-brne-19426-0_550.jpg
Mladí matematici na balkoně Mahenova divadla v Brně. Foto: archiv ZŠ a MŠ Salmovy

Společným rysem těchto exkurzí bylo nejen seznámení s prostorami, kam se běžný návštěvník nedostane, ale hlavně řešení praktických matematických úloh z tohoto prostředí přímo na místě. V divadelní budově tak nešlo jen o kulturní zážitky, ale především o to, jak chod divadla a matematika spolu úzce souvisí. Podobné to bylo i při návštěvě ZOO, kdy z pozorování zvířat vzešla řada zajímavých matematických úkolů. Byla to názorná a vydařená ukázka toho, jak matematika neodmyslitelně patří k běžnému životu. Už se těšíme na podzimní termíny exkurzí, které budou na téma lodní doprava na Brněnské přehradě a možná se dostaneme i na hokej s Kometou.

Projekt PolyGram věnuje všestrannou pozornost také samotným učitelům. Aktivity projektu jim dávají prostor setkávat se v rámci okresu i kraje, a získávat tak nové podněty do výuky. Poznatky z těchto akcí přispívají i k možnostem volby jiných způsobů výuky matematiky než pouze ve školních lavicích.

Ve spolupráci s projektem Polygram připravujeme v ZŠ Salmově na začátek června okresní setkání učitelů matematiky, kde budeme mít možnost diskutovat o všem, co se nám daří i co bychom mohli změnit. Námětů je stále dost...

Mgr. Josef Škvařil
ředitel školy