Ericha Roučku připomíná kromě filmu i výstava a kniha

18. června 2019, ostatní, přečteno: 2039×

Sledovat životní příběh inženýra Ericha Roučky znamená sledovat život zcela výjimečného člověka. Nejen badatele ve třech různých technických oborech, ale také velice úspěšného podnikatele a průmyslníka. V červnu byl o tomto významném blanenském vynálezci uveden film, v Muzeu Blanenska byla otevřena výstava a také o něm vznikla kniha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Studiem života a díla inženýra Ericha Roučky se zabývám už víc jak dvacet let. Za tu dobu jsem měl možnost seznámit se s obrovskou spoustou exponátů, fotografií a negativů fotografií, knih, publikací, písemností, novin, časopisů, článků, plánů a jiných materiálů, které se Roučkovi věnují nebo s nimi souvisejí. Lákalo mě, abych si získané poznatky nenechal jen pro sebe, ale abych se vzácnými dokumenty o životě tohoto vynikajícího člověka, který svým dílem ovlivnil životy desetitisíců lidí, seznámil širší veřejnost,“ představuje pozadí vzniku výstavy, filmu a knihy Jaroslav Šejnoha, který se podílel na všech zmíněných aktivitách. Na slavnostním otevření výstavy byla také pokřtěna nová kniha.

vystava-o-erichu-rouckovi-26576-0_550.jpeg

Úvodní panel výstavy o Erichu Roučkovi. Foto: Muzeum Blanenska

Erich Roučka je zakladatelem tradice výroby elektrických měřicích přístrojů v Blansku, tradice víc než stoleté. Tradice, která vedle Moravského krasu a výroby turbín v ČKD Blansko proslavila město Blansko nejen v Evropě, ale i na jiných kontinentech. Podobně výroba kotlů a automatického řízení jejich provozu, u jejichž výroby Erich Roučka také stál, proslavila ve světě jak Blansko, tak brněnskou Slatinu.

vystava-o-erichu-rouckovi-78215-0_550.jpeg

Školní ampérmetr na výstavě o Erichu Roučkovi. Foto: Muzeum Blanenska

Vynálezce začal bádat a vynalézat už v dětství. Když mu bylo pouhých deset let, sestrojil jednoduchý ampérmetr a ve čtrnácti letech pec na tavení mosazi. Ve svém životopise o tomto období píše: „Již jako školák jsem se zajímal o elektrické přístroje, které mi pak později ve studentských letech doslova učarovaly. Tehdy ve mně vznikla touha, která mně již neopustila: zařídit si výrobu elektrických měřicích přístrojů, abych se mohl věnovat své zálibě jako svému povolání.“

vystava-o-erichu-rouckovi-17245-0_550.jpeg

Na výstavě o Erichu Roučkovi najdou návštěvníci i fotografie. Foto: Muzeum Blanenska

To se mu také podařilo, když ve svých jedenadvaceti letech založil vlastní továrnu na měřící přístroje v Blansku. A právě v ní přišel Erich Roučka na historickou myšlenku regulačního zařízení, jenž nahrazovalo práci člověka. Jako první na světě ho pojmenoval slovem „robot“.

Jeho vnučka Zdeňka Roučková se přišla na zahájení výstavy podívat se svou dcerou. „Výstava i její zahájení mi učarovaly, jsem překvapená a nadšená, kolik je tu o dědečkovi informací, fotografií a dalších exponátů. Potkala jsem zde rodinu, se kterou jsem se nikdy předtím nesetkala, a atmosféra koncertu byla skvělá,“ pochvalovala si Zdeňka Roučková.

vystava-o-erichu-rouckovi-jaroslav-sejnoha-84568-0_550.jpeg

Na vzniku výstavy, knihy a filmu o Erichu Roučkovi se významně podílel Jaroslav Šejnoha, který mladým návštěvníkům výstavy ukazuje exponáty. Foto: Muzeum Blanenska

Slavnostní průběh vernisáže doplnil koncert orchestru Czech Virtuosi, čtyř pěveckých sólistů a blanenského sboru Rastislav. Ti pod širým nebem na nádvoří blanenského zámku vystoupili s Beethovenovou Mší C dur.

vystava-o-erichu-rouckovi-koncert-pri-vernisazi-71264-0_550.jpg

Slavnostní průběh vernisáže výstavy o Erichu Roučkovi doplnil koncert na nádvoří zámku. Foto: Muzeum Blanenska

Výstava, kniha i film se kromě Roučkovy kariéry v oblasti elektrotechniky věnují také jeho působení v oblasti medicíny. Zajímavý je zejména jeho výzkum v oblasti boje proti rakovině a vývoji doplňku stravy s názvem ERBASIT, který vytvořil na základě svého studia kmene Hunzů v Himalájích. Ve výstavních prostorách je kromě autentických plánů, fotografií a originálního balení ERBASITU vystavena celá řada měřicích přístrojů z Roučkovy továrny. Výstava bude v muzeu k vidění do konce října a umožní návštěvníků poznat život a dílo jednoho z velkých vynálezců posledního století.

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty