Jedlé oleje a tuky v PET lahvích můžete v Blansku hodit do speciálních popelnic

24. června 2019, tiskové zprávy, přečteno: 3471×

Máte doma přepálený olej či tuk ze smažení a nechcete jimi zanášet odpadní roury? Pak je stačí slít do PET lahve a vyhodit do speciální popelnice. Jednu z nich najdou Blanenští v Rožmitálově ulici v centru města vedle supermarketu, nádoby jsou pak také na dalších čtyřech místech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

popelnice-na-jedle-oleje-a-tuky-79211-0_550.jpg

Umístění nádoby na jedlé oleje a tuky v Rožmitálově ulici zkontrovali starosta Jiří Crha a vedoucí odboru komunální údržby Martin Sklář. Foto: O. Požár

Povinnost měst a obcí sbírat tuky a oleje je od 1. ledna 2020. Město Blansko ji oficiálně splní od 1. července. „V mnoha obcích již občané tuto možnost mají a firmy zabývající se odpadovým hospodářstvím svoz a likvidaci jedlých olejů nabízejí,“ uvedl starosta Jiří Crha.

popelnice-na-jedle-oleje-a-tuky-12590-0_550.jpg

Oleje a tuky z kuchyní se dávají do kontejnerů v PET lahvích. Naopak se tam nesmí vhazovat motorové minerální oleje. Foto: O. Požár

V Blansku mají lidé možnost odevzdat jedlé tuky a oleje kromě zmíněné Rožmitálovy ulice i na sídlišti Písečná, v Kamnářské ulici na sídlišti Zborovce a také ve sběrných dvorech v Horní Lhotě a v ulici Na Brankách.

„Nádoby jsou k dispozici na uvedených místech s dalšími kontejnery na tříděný odpad. Lidé by měli použité oleje umístit vždy do uzavíratelné PET lahve a vložit do sběrné nádoby. Pokud nemají plastovou láhev, pak by měli olej zanést právě do sběrného dvora,“ upřesnil starosta.

popelnice-na-jedle-oleje-a-tuky-80080-0_550.jpg

Speciální nádoby na jedlé oleje a tuky jsou v Blansku na pěti místech s dalšími kontejnery na tříděný odpad. Foto: O. Požár

Upozornil také, že do zmíněných kontejnerů nepatří motorové oleje. Sběr jedlých tuků a olejů bude odbor komunální údržby průběžně vyhodnocovat s tím, že případně přidá další separační nádoby.

Ondřej Požár

tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty