Městské lázně jsou v havarijním stavu a musí se opravit, říká starosta Jiří Crha

15. června 2019, zprávy z MěÚ, přečteno: 2399×

Rekonstrukce městských lázní, vybudování komunikace, mostu a nových parkovacích míst u Salmova mlýna, úprava frekventované Údolní ulice, rekonstrukce ubytovny či projekt Předzámčí. To jsou některé z priorit v programovém prohlášení vedení města Blanska, o nichž po více než půl roce ve funkci hovoří starosta Jiří Crha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jak hodnotíte prvních šest měsíců letošního roku ve funkci starosty? Funguje koalice tak, jak by měla?

Koalice funguje už několik volebních období a určitě už udělala značný kus práce. Teď jsou v radě čtyři noví členové, kteří v ní nikdy před tím nebyli, a tři zkušení. Takže se kloubí zkušenost s novým pohledem na věci, což je podle mě pozitivní. V koalici jsou dobré vztahy, vždy tu bylo zvykem táhnout za jeden provaz. Města, kde jsou v koalici rozmíšky, totiž většinou stagnují. Letošní první pololetí ve funkci starosty je docela hektické, protože se nakupilo hodně projektů, které je třeba připravit a tlačit dopředu. Rozbíhá se práce na projektu opravy městských lázní. Každý start nového projektu přináší spoustu pracovních schůzek, takže je toho opravdu dost.

starosta-jiri-crha-37982-0_550.jpg

Starosta Jiří Crha hodnotí půl roku ve funkci. Foto: O. Požár

V programovém prohlášení má rada mj. opravu bývalé hasičky, tedy Předzámčí. Jak se daří tento projekt uskutečňovat a jsou už vyčísleny náklady na tuto investici?

Předzámčí je jednou z priorit, s níž chceme pohnout už letos. Letos by se měla opravovat budova označovaná Zámek 2. Náklady jsou zhruba sedm milionů korun, přičemž město získalo z kraje dotaci tři miliony korun a čtyři miliony půjdou z rozpočtu města. Budovu bude po opravě využívat Muzeum Blanenska, se kterým velmi dobře spolupracujeme a které tam přesune kanceláře a uvolní tak prostory na další depozita. V muzeu jsou krásné expozice, například umělecká litina, a chceme, aby tento trend pokračoval. Současně se nyní připravují další dva projekty, a to je budova Zámek 3, kterou chceme opravit a nabídnout ji základní umělecké škole, a budova hasičky. Budovy zůstanou v majetku města. Předpokládáme, že v budově nové hasičky bude turistické informační centrum, měly by tam být také komerční prostory. A v prvním patře by měly být multifunkční prostory, které se využijí na různé přednášky, koncerty, případně pronájmy. Náklady na hasičku se zatím těžko odhadují, nicméně se už rýsují první obrysy studie, jak by to mělo vypadat, oslovili jsme několik projektantů a teď vybíráme z jejich návrhů.

Jak dopadl závěrečný účet města za loňský rok? Pracuje se na participativním rozpočtu, na kterém by se měli podílet i občané Blanska?

Závěrečný účet města schválilo teď v červnu zastupitelstvo. Hospodaření města Blanska skončilo s přebytkem ve výši téměř 29 milionů korun, což je velmi pozitivní. Přebytek se určitě využije při některých letošních investicích, schválených zastupiteli v rozpočtových opatřeních. Hospodaření města zkoumá auditor a výsledky přezkumu se hlásí jak na krajský úřad, tak na ministerstvo financí a města jsou pak podle toho hodnocena. A v hospodaření Blanska v loňském roce nebyly zjištěny žádné chyby, nedostatky ani rizika.

Participativní rozpočet se snaží zapojit občany, aby se společně se samosprávou podíleli na rozhodování, na co se použije část městského rozpočtu. V příštím roce je k tomuto účelu vyčleněna částka 600 tisíc korun. Občané by měli podávat náměty a následně se o těchto návrzích bude veřejně hlasovat. Většinou jde o projekty na doplnění mobiliáře, ozelenění veřejných prostor, chodníky, cestičky, různé kontejnerové stání a podobně.

Jedním z hlavních úkolů v oblasti sportu je rekonstrukce městských lázní. Kdy se budou lázně opravovat a rozšiřovat a na kolik tato rekonstrukce přijde?

Lázně jsou v havarijním stavu a je potřeba je rekonstruovat, protože jsou za zenitem životnosti. Teď se pracuje na projektové dokumentaci, což zabere určitý čas, takže reálně by se lázně měly opravit v roce 2021. Půjde o zásadní rekonstrukci, protože ve špatném stavu je téměř všechno. Kvůli rekonstrukci budou lázně asi rok zavřené. Náklady se odhadují přes 200 milionů korun. Počítá se s tím, že zůstane plavecký bazén, využívaný sportovci a veřejností, a také by se měla nabídka rozšířit o menší bazén pro rodiny s dětmi a wellness.

Hned vedle lázní stojí ubytovna, kterou chce město také opravit a přeměnit v zázemí pro sportovce a Služby Blansko. Kdy by se s tím mělo začít, jaké jsou náklady na rekonstrukci, a získalo město na tento projekt dotace?

V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele, ktery ubytovnu opraví. Počítáme s tím, že se s rekonstrukcí začne hned po výběru zhotovitele. V ubytovně bude zázemí pro sportovce a také se tam přesunou kanceláře služeb z lázní v souvislosti s jejich rekonstrukcí. Oprava ubytovny přijde na zhruba 15 milionů korun, které půjdou z rozpočtu města, protože se nepodařilo získat dotaci.

Jak se daří opravovat komunikace a chodníky v Blansku? Mluví se o projektech v Údolní ulici a u Salmova mlýna. Kdy se budou tyto projekty realizovat?

Chodníky a silnice postupně opravujeme, na údržbu dáváme nemalé peníze. V Údolní ulici se vytvoří kolem stovky parkovacích míst podél ulice, bude tam nový chodník a nová rozšířená vozovka. Tuto lokalitu považujeme za velmi důležitou, chceme, aby se vytvořila zmíněná parkovací místa, kterých je tam teď málo. V Údolní ulici jsou sportoviště – fotbalové hřiště, kuželna, sportovní hala, je tam také dům dětí a mládeže a mateřská škola. Je to projekt, který se v nejbližších dnech spustí, takže do podzimu by mělo být hotovo. Projekt mostu, komunikace a parkoviště u Salmova mlýna schválilo teď v červnu zastupitelstvo s náklady kolem 20 milionů korun. Jde o cestu od zimního stadionu k mostu, který se opraví a bude také vytvořeno 83 parkovacích míst na sportovním ostrově včetně osmi parkovacích míst pro autobusy a dodávky s menším kruhovým objezdem pro jejich otáčení. Most u Salmova mlýna bude po opravě i pro nákladní auta, čímž získáme objízdnou trasu pro těžkou techniku například při rekonstrukci lázní. Nová parkovací místa pak můžou využívat i návštěvníci aquaparku, kteří sem jezdí i z Brna.

V plánu je i pokračování regenerace sídlišť. Letos by měly přijít na řadu Zborovce. Co všechno tato etapa zahrnuje, jaký je časový harmonogram a jak velká to bude investice?

Jde o druhou etapu, přičemž etap je celkem pět. Oživí se celá Kamnářská ulice. Bude to investice kolem 19 milionů korun. Požádali jsme o státní dotaci, která může být nejvýše šest milionů korun. Věřím, že ji získáme. Tato etapa zahrnuje místní komunikace, bude tam kompletně nová komunikace, která se směrově posune tak, aby tam vznikl prostor pro parkovací stání. Kompletně se vybudují nové chodníky a vznikne 108 parkovacích míst. Teď je tam oficiálně 45 parkovacích míst a další auta stojí podélně s tím, že dopravní situace je poměrně nepřehledná. Budou tam nová kontejnerová stání, nová zeleň, osvětlení, zpevněné plochy a opěrné zdi. Dále se tam musí udělat přeložky plynovodu a prodloužení vodovodních přípojek, přípojky vody pro bytové domy Kamnářská 1 a 3, přeložky elektrických kabelů a telekomunikací. Regenerace si bohužel vyžádají tyto přeložky a tím pádem větší náklady, protože například energetici a telekomunikace nechtějí, aby jejich sítě vedly pod parkovacími místy.

Další kapitolou programového prohlášení je školství. Pokračují opravy a modernizace škol? A jak to vypadá s přístavbou Základní školy TGM?

Přes prázdniny by se měly realizovat investice ve třech základních školách v Blansku ve výši 32 milionů korun – jde o školy Erbenova, Dvorská a Salmova, přičemž 90 procent nákladů pokryje dotace. Jde o nové odborné učebny, jazykové učebny a podobně. Všechny tři školy jsou zateplené. Jediná škola, která se nezateplovala a počítá se s větší rekonstrukcí, je právě Základní škola TGM v Rodkovského ulici. Projektuje se tam nová jídelna a kuchyně, která by měla vzniknout ve dvoře, protože stávající prostory jsou nevzhledný přílepek.

Jednou z priorit je také boj s vandaly. Daří se odhalovat hlavně sprejery? Plánuje město rozšíření kamerového systému?

Vandalismus nás velmi trápí. Chtěl bych proto apelovat na lidi, aby se k majetku města chovali slušně. Od začátku roku se podařilo odhalit tři skupinky sprejerů pomocí kamerového systému. Bývají mezi nimi i mladiství. Už jsem zaznamenal kritiku, že strážníci dopadli právě mladistvé ve věku do 18 let, ale povinností městské policie je zadržet vandaly bez rozdílu věku. Chceme rozšířit kamerový systém, protože třeba sprejery se podaří odhalit právě pomocí kamer. Teď chceme kamerový systém rozšířit do zámeckého parku, aby byly hlídané budovy v podzámčí, které chceme opravit. A chceme modernizovat kamerový systém ve městě. Za rok se totiž v Blansku poničí lavičky a odpadkové koše za půl milionu korun. Tyto peníze by se přitom daly investovat třeba právě do rozšíření tohoto mobiliáře.

Na závěr bych se chtěl zeptat, jak budete trávit letní dovolenou a co byste obyvatelům Blanska popřál?

Dovolenou bych si chtěl vzít v červenci. Doufám, že nějaký čas strávím i s vnučkami a chtěli bychom s rodinou někam vyrazit a odpočinout si, protože když člověk zůstane doma, tak to není asi úplně ideální. Obyvatelům Blanska bych popřál taky krásnou dovolenou, aby si odpočali. A nám všem bych popřál, abychom nebyli tak negativní a chovali se k sobě slušně, protože žijeme v pěkném městě a máme všichni zájem ho někam posouvat.

Ondřej Požár

tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty